Özbekistan-Türkiye İş Forumu

Özbekistan-Türkiye İş Forumu

Başbakan Yardımcısı Türkeş:- "Özbekistan'ın genç nüfusu, katma değeri yüksek sanayi üretimi, siyasi istikrarı ve bölgesinde etkin nüfuza sahip bir ülke olmasıyla, Orta Asya coğrafyasında dikkat çeken bir ülke. Bu noktadan hareketle iş adamları arasındaki

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Özbekistan-Türkiye İş Forumu yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov'ın açılışına katıldığı Özbekistan-Türkiye İş Forumu'na ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamlarının yanı sıra çok sayıda Özbek devlet işletmeleri temsilcileri ve konuklar katıldı.

Forumun açılışında konuşan Türkeş, Türkiye ile Özbekistan'ın köklerini tarih ve kan bağından alan iki ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin Özbekistan'ı ilk tanıyan ülke olduğunu hatırlattı.

Bağımsız Özbekistan'ın ilk cumhurbaşkanı olan merhum İslam Kerimov'un da ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını anımsatan Türkeş, Türkiye'nin, Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı günden bugüne kadar yakın ilişkiler geliştirmeye önem verdiğini, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda iş birliğinin gelişmesi için her zaman kardeşlik bağlarını gözeterek hareket ettiğini söyledi.

Kasımda Semerkant'ta bir araya gelen iki ülke cumhurbaşkanlarının, ikili ilişkilerin en kısa sürede en yüksek seviyeye çıkarılması yönünde irade beyan ettiğinin altını çizen Türkeş, cumhurbaşkanlarınca gösterilen bu yön çerçevesinde hedefe ulaşmak için yoğun çaba harcadıklarını belirtti.

Türkeş, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Azimov'un mart ayında Türkiye'yi ziyareti sırasında iki ülke iş adamlarını bir araya getiren bir iş forumu düzenlendiğine dikkati çekerek, kısa zaman zarfında, bu defa da Taşkent'te ikinci iş forumunu düzenliyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, kardeş Özbekistan'ın genç nüfusu, katma değeri yüksek sanayi üretimi, siyasi istikrarı ve bölgesinde etkin nüfuza sahip bir ülke olmasıyla, Orta Asya coğrafyasında dikkat çeken bir ülke olduğunun altını çizerek, bu noktadan hareketle iş adamları arasındaki yakın temasın meyvelerini en kısa zamanda alacaklarına yürekten inandığını vurguladı.

Türk dünyasının iki büyük devleti ve en kalabalık nüfusa sahip iki ülkesi arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerin potansiyelinin çok altında olduğunu belirten Türkeş, ticaret hacminin en kısa zamanda hak ettiği seviyeye taşınması için mümkün olan her şeyi yapacaklarını bildirdi.

Türkeş, Türkiye'nin ülkedeki yatırımlarının 1 milyar dolar seviyesinde olmasına rağmen kardeş Özbekistan'ın ekonomisine, kalkınmasına, istihdamına verilen katkının yeterli olmadığını ifade ederek, Türk işadamlarını buradaki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye, ortaklıklarla kurmaya çağırdı.

Geçen sene 134 bin civarında Özbek vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini, Türkiye'den Özbekistan'a giden Türk vatandaşlarının sayısının da aynı seviyelerde olmasını arzuladıklarını ifade eden Türkeş, ancak Özbekistan'ın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının bu ilişkilerin gelişmesinin önünde önemli bir engel teşkil ettiğini vurguladı. Türkeş, vize konusunda sunulacak kolaylıkların daha çok vatandaşın Semerkant, Buhara ve Taşkent'i keşfetmesine imkan tanıyacağını bildirdi.

Özbekistan Başbakan Yardımcı Azimov da yaklaşık 10 yıldan bu yana iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı yapılmadığını anımsatarak, iş forumunda çok verimli görüşmelerin gerçekleştiğini ve önemli sonuçlar elde edildiğini dile getirdi.

Özbekistan'da 500 civarında Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1,2 milyar doları bulduğunu anımsatan Azimov, ancak bu rakamların mevcut potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

Ayrıca Azimov, hedeflerinin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri en üst düzeye çıkarmak olduğunu bildirdi.

Türk şirketleri ve iş adamlarını ülkesinde iş yapmaya davet eden Azimov, Türk şirketlerinin zengin deneyimi ve modern teknolojilerini göz önünde bulundurarak aralarında elektronik, tekstil, deri, tüketim malları, gıda ve ecza ürünleri ile turizm altyapısının geliştirilmesi gibi alanların da bulunduğu birçok alanda iş birliği için hazır olduklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :