Özbekistan ilk çeyrekte yüzde 7,5 büyüdü

Özbekistan ilk çeyrekte yüzde 7,5 büyüdü

Ülkede yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 7, tarım sektörü 6,7, hizmetler sektörü ise yüzde 12,1'lik artış kaydetti

TAŞKENT (AA) – Özbekistan ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 büyüme kaydetti.

Bakanlar Kurulunun yılın ilk çeyreği sosyal-ekonomik gelişme sonuçları ve 2016 yılı perspektifleriyle ilgili toplantısında, yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisinin yüzde 7,5 büyüdüğü, yıllık enflasyonun ise öngörülen parametreleri aşmadığı bildirildi.

Bakanlar Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisinin yüzde 7,5 arttığı belirtilirken, bu dönemde sanayi üretiminin yüzde 7, tarım sektörünün yüzde 6,7, hizmetler sektörünün yüzde 12,1, perakende mal dönüşümünün ise yüzde 12,8 arttığı kaydedildi.

Açıklamada, bu dönemde yatırım hacminin yüzde 8,5, yabancı sermaye hacminin ise yüzde 14,4 arttığına vurgu yapılırken yılın ilk çeyreğinde enflasyon oranının öngörülen parametreleri aşmadığı, devlet bütçesinin ise milli gelire nazaran yüzde 0,1 fazlalıkla gerçekleştiği ifade edildi.

Bu dönemde 8 binden fazla küçük ve ortak ölçekli yeni işletmenin faaliyete başladığı, devlet yatırım programında yer alan 368 yatırım projesinin gerçekleştirilmesine başlandığı belirtilen açıklamada, ülke genelinde toplam 167,4 bin yeni istihdam sağlandığı hatırlatıldı.

Yılın ilk çeyreğinde devlete ait toplam hisse değeri 216 milyar som (75 milyon dolar) olan 178 işletmenin yatırım yapma şartıyla satıldığı kaydedilirken hissesinde devlet payı olan işletme sayısının da 378'den 209'a düştüğü vurgulandı.

2016 yıl sonu itibarıyla yüzde 7,8'lik büyüme hedefleyen Özbekistan ekonomisi, geçen sene yüzde 8 büyüme kaydetmiş, bu çerçevede sanayi üretimi yüzde 8, tarım üretimi yüzde 7 artmış, yıllık enflasyon da yüzde 5,6 olarak gerçekleşmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :