Özbekistan ile Türkiye arasındaki iş fırsatları ATO'da ele alındı

Özbekistan ile Türkiye arasındaki iş fırsatları ATO'da ele alındı

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odasınca (ATO), "Özbekistan ile Türkiye Arasındaki İş Fırsatları" konulu toplantı düzenlendi.ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya...

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odasınca (ATO), "Özbekistan ile Türkiye Arasındaki İş Fırsatları" konulu toplantı düzenlendi.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal, aynı köklere ve aynı kültüre sahip iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geçmişte dalgalı bir seyir izlemesinin ekonomik ilişkileri de olumsuz etkilediğini belirtti.

"Özbekistan'la ticaret hacmimiz yaklaşık 1,2 milyar dolar seviyesinde. Bu seviye çok düşük." ifadesinde bulunan Deryal, Özbekistan ile ticarette Ankara’nın payının da düşük olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"2016 yılında şehrimiz, Özbekistan'a sadece 44 milyon dolarlık ihracat yaparken, 6 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Bu rakamları yükseltmemiz gerekiyor. Gerek siyasi ilişkilerin düzelmesi, gerekse Özbekistan'daki yeni yönetimin yatırımlara teşvik vermesi vesilesiyle Özbekistan ile ticaretimizi 2017 yılında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz."

Özbekistan Tarım ve Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Tulkin Safarov ise tarım, tekstil, turizm, deri ve deri mamulleri, kimya sanayi, beyaz eşya ve elektronik cihazlar sektörlerinde Türk iş adamlarının tecrübelerine ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak iş adamlarını Özbekistan'da yatırım yapmaya davet etti.

Yılda 21 milyon ton yaş sebze ve meyve, 1,2 milyon ton pamuk ürettiklerini ancak bunların çok az bir kısmını işleyebildiklerini belirten Safarov, "Özbekistan'a gelip bu alanlarda bizimle iş birliği yapmanızı istiyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :