Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:

Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:

Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:- "Cumhurbaşkanımız Şavkat Mirziyoyev, yıl başından bu yana yurt dışında gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında toplam tutarı 37,7 milyar dolarlık 239 anlaşma imzalandı"

TAŞKENT (AA) – Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, "Cumhurbaşkanımız Şavkat Mirziyoyev, yıl başından bu yana yurt dışında gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında toplam tutarı 37,7 milyar dolarlık 239 anlaşma imzalandı." dedi.

Dışişleri Bakanı Kamilov, ülke parlamentosunun üst kurulu olan Senato'da yaptığı konuşmasında, geçen yılın eylül ayından bu yana Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in yabancı ülkelerin üst düzey yöneticileriyle 12 görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu çerçevede Mirziyoyev'in bu yıl içerisinde Türkmenistan, Kazakistan, Rusya ve Çin'e yaptığı resmi ziyaretlerin çok verimli geçtiğini ve ziyaretler kapsamında toplam tutarı 37,7 milyar doları bulan 239 anlaşma ve iş birliği protokolü imzalandığını anımsatan Kamilov, bu dönemde yabancı ülkelerin ticari-ekonomik heyetlerinin de Özbekistan'a 266 ziyaret düzenlediğini aktardı.

Bu çerçevede ayrıca imzalanan anlaşma ve iş birliği protokollerinin hayata geçirilmesine yönelik 13 ülke ile eylem planının kabul edildiğini dile getiren Kamilov, Özbekistan'a yabancı yatırımların teşvik edilmesi, uluslararası arenada ülkenin olumlu imajının oluşturulmasına yönelik siyasi-diplomatik çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Kamilov, bunun sonucunda ülkede "çocuk işçiliği" meselesinin halledildiğini ve bu konunun Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkelerle ilişkiler gündeminden çıkarıldığını vurguladı.


- "Vize verilmesi sadeleştiriliyor"


Kamilov, son yıllarda yapılan çalışmaların ardından Avrupa Parlamentosu'nun Özbekistan ile Avrupa Birliği arasındaki tekstil alanındaki protokolü onayladığını hatırlattı.

Söz konusu protokolün yürürlüğe girmesiyle Özbek tekstil ürünlerinin Avrupa ülkelerine ihracatının artmasının yanı sıra bu ülkelerin Özbekistan'a yatırımlarının da artmasının sağlanacağını söylen Kamilov, büyük ve güvenilir yatırımcılarla, deneyimli yabancı uzmanlara Özbekistan vizesi verilmesinin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğüne dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı Kamilov, "Günümüzde iş amacıyla ülkeye gelecek Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Letonya, Malezya, Tayland, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Japonya vatandaşlarına vize uygulaması sadeleştirildi. Türkiye ve Çinli iş adamlarına da çok girişli vizelerin verilmesi tertibinin sadeleştirilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :