Özbek bürokratlar Erdoğan'ın ziyaretini heyecanla bekliyor

Özbek bürokratlar Erdoğan'ın ziyaretini heyecanla bekliyor

TİKA koordinatörlüğünde Türkiye'de kısa süreli eğitim alan Özbek bürokratlar, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Türkiye'ye ziyaretinin ardından ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özbekistan ziyaretiyle yeni döneme gireceğine inanıyor-

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR/ESRA ÇETİN - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinatörlüğünde Türkiye'de kısa süreli eğitim alan Özbek bürokratlar, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in Türkiye'ye ziyaretinin ardından ivme kazanan iki ülke ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın başlayacak Özbekistan ziyaretiyle yeni bir döneme gireceğine inanıyor.

Özbekistan'ın Maliye ve İstihdam ve Çalışma İlişkileri Bakanlıklarının talebi üzerine Türkiye'ye gelerek maliye, iş güvenliği ve sosyal güvenlik alanlarında ilgili kurumlardan eğitim alan Özbek bürokratlar, iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmeler ve Erdoğan'ın ülkelerine yapacağı ziyareti AA muhabirine değerlendirdi.

İstihdam ve Çalışma İlişkileri Bakanlığı Daire Başkanı İlkhom Abrorov, TİKA aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına eğitim görmek için geldiklerini söyledi.

Özbek Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatan Abrorov, "Cumhurbaşkanımız, ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için Türkiye'deki örgütler ve büyük kurumlardan bilgi edinmemizi istedi ve kardeş Türkiye ile eskiden kalan kopmuş bağlarımızı tekrar yenilememiz için bu girişimleri ortaya koydu." diye konuştu.

Türkiye’de güzel tecrübeler edindiklerini, eğitimlere ve seminerlere katıldıklarını anlatan Abrorov, edindikleri tecrübeleri Özbekistan’da uygulayacaklarını ifade etti. Abrorov, en temel hedeflerinin her iki ülkenin de kalkınması ve bunun için gerekli uygulamaları hayata geçirilmesi olduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan’a teşrifini bekliyoruz. Bu ziyarette çok güzel görüşmeler olacağını ve projeler hayata geçirileceğini umuyoruz. İleriye yönelik daha güzel şeylerin olacağına inanıyoruz." dedi.

- "En temel amaç ilişkileri geliştirmek"

Özbekistan Maliye Bakanlığı Temsilcisi Fezyzulla Mirzaev de iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi. Türkiye’nin dünyadaki en önemli yatırımcılardan biri olduğunun altını çizen Mirzaev, "Biz 1991’de kendi bağımsızlığımızı kazanmış bir cumhuriyetiz. O tarihten bu yana Türkiye ile iş birliğimizi sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın en temel amaçlarından biri Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkileri geliştirmek." diye konuştu.

Türkiye’de edindikleri tecrübeleri ülkelerinde uygulamayı ve geliştirmeyi istediklerini dile getiren Mirzaev, henüz ilk aşamada olduklarını ve bunun devamının geleceğini kaydetti. Mirzaev, "Türkiye bugün dünyada çok önemli konumdadır. Biz Türkiye'yi en önemli müttefikimiz olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de aldıkları eğitimlerin oldukça kaliteli geçtiğini belirten Mirzaev, "Yüz defa bir şeyi okumaktansa bir defa görmek daha iyidir." şeklindeki Özbek atasözünü hatırlattı. Mirzaev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesine yapacağı ziyaretten dolayı heyecan duyduklarını da dile getirerek, "Türkiye’deki ortaklarımızın Özbekistan’a teşrif etmelerini istiyoruz." dedi.

- "Erdoğan'ın ziyaretiyle güzel iş ortaklıkları oluşturulacak"

Devlet Vergi Komitesi Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Rano Alishayeva ise cumhurbaşkanlarının Türkiye'ye ziyaretinin ardından yapılan temaslar neticesinde eğitim almak üzere Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Türk meslektaşlarıyla güzel tecrübeler edindiklerinin altını çizen Alishayeva, "Erdoğan'ın ziyaretiyle daha iyi adımlar atılacağını ve güzel iş ortaklıkları oluşturulacağını düşünüyorum." diye konuştu.

- Erdoğan, Taşkent'te iş forumuna da katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Özbek mevkidaşının davetine icabetle yarın başlayacağı ve 3 gün sürecek ziyarette yapılacak görüşmelerde, Özbekistan ile ilişkilerin daha ileri bir aşamaya taşınması için atılabilecek adımlar ele alınacak ve bölgesel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak.

Erdoğan, başkent Taşkent'teki programı kapsamında Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Türk ve Özbek iş adamlarının katılımıyla düzenlenecek iş forumuna da katılacak.


.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :