Öyle Akıllı Araba ki Kaza Olacağını Anlayınca Gitmiyor

Öyle Akıllı Araba ki Kaza Olacağını Anlayınca Gitmiyor

Otomobillerde sürücü hatalarından kaynaklı kazaları önlemek için geliştirilen güvenlik teknolojileri, giderek daha fazla kontrolü ele alıyor.

Otomotiv üreticilerinin, insan kaynaklı hataların ve buna bağlı muhtemel kazaların en aza indirilmesi konusundaki çalışmaları, son yıllarda iyice arttı. Hatalara karşı sürücüleri uyaran sistemler, artık gerektiğinde tam olarak araca "müdahale" ederek, bir anlamda kontrolü de ele alıyor. Tıpkı, Subaru'nun ilk kez 25 yıl önce geliştirmeye başladığı ve en gelişmiş halini, yeni nesil Outback modeliyle Avrupa ve Türkiye'de satışa sunmaya hazırlandığı "EyeSight" gibi...

YAYA VE BİSİKLET ALGILIYOR

Subaru'nun, bir benzerini ilk kez 1999'da araçlara takmaya başladığı "stereo" yani "çift kamera" sistemi, yıllar içinde sürekli geliştirilerek, bugünkü halini almış. EyeSight adı verilen "Önleyici Güvenlik Sistemi", çift kamerayla "görüyor", araçlar, yayalar ve bisikletliler gibi hareketli nesneleri üç boyutlu olarak algılıyor. 110 metre ilerisini görebilen ve 45 derecelik bir açıyla etrafı "kollayan" sistem, "çarpışma öncesi uyarı ve fren kontrolü", "adaptif hız sabitleme", "şeritten ayrılma uyarısı" gibi sürücünün yükünü azaltacak özelliklerle de donatılmış.

oyle-akilli-araba-ki-kaza-olacagini-anlayinca-6925392_4018_m.jpg

JAPON SÜRÜCÜLER MEMNUN

EyeSight sisteminin stereo kameraları, örneğin duran aracı görüp, sürücüyü önce sesli olarak uyarıyor. Şayet sürücü, bu uyarıya yanıt vermez ve frene basmazsa, sistem otomatik olarak bu işi kendisi görüyor. Üç kez arka arkaya çalışan sistem, sonuncusunda sürücünün "gününde olmadığını" anlayıp, aracı hareket ettirmiyor. Tekrar yürütmek içinse sürücünün, aracın motorunu kapatıp, tekrar çalıştırması gerekiyor.

2008'de Japonya'da, 2011'de Avustralya ve 2012'de de ABD'de tanıtımı yapılan yeni nesil EyeSight, radar temelli sistemlerin aksine, otomatik frenlemeyi 30 değil 50 km/s hızda da yapabiliyor. Şayet araç 50 km/s'nin üzerinde bir hızla gidiyorsa, bu kez aracın hızını 50'ye düşürebilmek için fren yapıyor. Ayrıca sürücü, 3 kez üst üste uyarılara kulak asmaz ve sistem kendisi fren yapmak zorunda kalırsa, gaza basılsa da gitmiyor! Bunun için motoru kapatıp-açmak gerek...

Bununla birlikte EyeSight'ın bir özelliği daha var. Şayet trafik ışıklarında beklerken dalıp giderseniz, sistem, yeşil yanıp da öndeki aracın hareket ettiğini de size bildiriyor. Böylece, arkadaki araçların korna çalmasına gerek kalmıyor.

Japonya'da Subaru modellerinin çoğunda "isteğe bağlı" sunulan sisteme ilgi büyükmüş. 1000 euro farkla alınan EyeSight'ın, işe yaradığını ve hayatlarını kurtardığını söyleyenlerin oranı da hayli yüksekmiş.

TÜRKİYE'DE STANDART OLACAK

EyeSight, Türkiye'de satılmaya başlanacak 5. nesil Outback modelinde "standart" olacak. Mart ayından itibaren Türkiye'de 2.0 lt 147 HP'lik dizel motor ve Lineartronik CVT otomatik şanzımanla satılmaya başlanacak Outback'te, iki donanım paketi seçeneği bulunacak. Outback'in 150-170 bin TL aralığında fiyatlara sahip olması bekleniyor.

Dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılan ve bir station wagondan çok "crossover" olarak tanımlanan Outback, yeni neslinde radikal değişiklik geçirmemiş. Bununla birlikte daha konforlu, sessiz, performanslı ve güvenli hale getirilmiş.

Subaru'nun mart ayında Türkiye'deki bir diğer yeniliği de, Forester'ın 2.0 lt 147 HP'lik dizel motor ve Lineartronik CVT otomatik şanzımanla donatılmış versiyonu. Dizel-otomatik Forester'ın fiyatı da 135-145 bin TL aralığında olacak.

'BU YIL ATAK YAPACAĞIZ'

Subaru, yeni nesil Outback ve 2.0 lt dizel-otomatik kombinasyonlu Forester sayesinde 2015'te yüzde 40'ın üzerinde büyüme öngörüyor. Geçen yıl satışlarının yüzde 27 arttığına dikkat çeken Subaru Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle, "Ön sipariş almaya başladığımız Outback, ciddi ilgi gördü. Yeni Outback'ten bu yıl 250 adetlik satış hedefimiz var. Dizel Forester'dan ise 750 adet satmayı öngörüyoruz. Toplam satışlarımız 2 bin adede ulaşacaktır" diye konuştu.

oyle-akilli-araba-ki-kaza-olacagini-anlayinca-6925392_7495_m.jpg

Satış teşkilatını genişletme konusunda da çalıştıklarını anlatan Karagülle, "Halen İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, İzmit'te toplam 9 bayimiz var. Ordu ve Diyarbakır'da da Subaru showroomları açacağız" dedi. (Kaynak:Milliyet)

Etiketler :