"Otoyolların yıllık kilometre başına bakım onarım maliyetleri 500 bin dolarları bulmakta"

"Otoyolların yıllık kilometre başına bakım onarım maliyetleri 500 bin dolarları bulmakta"

Akçansa Genel Müdürü Sarıer :- "Otoyolların yıllık kilometre başına bakım onarım maliyetleri 500 bin dolarları bulmakta, bu noktada karşımıza çözüm olarak beton yollar çıkıyor"

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da beton yolların daha verimli olduğunun anlatıldığı seminerde asfalt yolların bakım ve onarımının da masraflı olduğu belirtildi.

Tekirdağ'da bir otelde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından "Trakya Bölgesi Belediyeleri için Beton Yollar Semineri" düzenlendi.

Seminerde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Türkiye'de beton yol uygulamasının 2009 yılında ilk kez Antalya'da uygulandığını anımsattı.

Tekirdağ'da ise 2 yıl önceki uygulamanın olumlu dönüşleri sonrası yeni beton yollar yapmaya hazırlandıklarını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, şunları kaydetti:

"Tekirdağ'da da bu işin uygulanması 2015 yılında merkezde bir mahallemizde bir kilometrelik yol denemesi ile yapılmıştır. Aldığımız olumlu sonuçlardan sonra 2016 yılında yaklaşık 34 kilometre muhtelif yerlerde bu uygulamayı yaptık. Bu senede 28 kilometresinin ihalesine çıktık.

Sistemin tam oturması ve geleceğe yönelik daha rahat hareket etmemiz açısından ilk bir sene yapılanmayla geçti. Tekirdağ bu sene nüfus artışı en çok olan ilimiz 28 bin nüfus göç almış Tekirdağ. Sanayi, tarım ve hayvancılık, turizm sektörleri şehrin önemli sektörlerindendir. Gelişen ve büyüyen Türkiye'de Tekirdağ da önemli bir yerde."

Akçansa Genel Müdürü Şahap Sarıer ise asfalt yolların üzerinde taşıdığı ağır trafiği kaldırmakta zorlandığını ifade etti.

Asfalt yolun hem uygulanması hem de sonrasında bakımının da ağır yükler getirdiğinin altını çizen Sarıer, "Karayollarımız Türkiye ekonomisinin can damarlarıdır. Son 50 yılda ise karayollarında kullanılan tek bir malzeme asfalttır. Bugün artık asfalt yollar üzerinde taşıdığı ağır trafik yükünü kaldırmakta zorlanıyor. Bakım onarım harcamaları ise bütçeden çok yüksek oranda paylar alıyor. Yine karayolları verilerine dayanarak söylüyorum otoyolların yıllık kilometre başına bakım onarım maliyetleri 500 bin dolarları bulmakta. Bu noktada karşımıza çözüm olarak beton yollar çıkıyor."

Sarıer, beton yolların Amerika'da 100, Avrupa'da ise 75 yıldır kullanıldığına dikkati çekti.

Seminer, beton yol uygulama sunumlarıyla devam etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :