Otizmli Rabia'nın Çaldığı Enstrüman Sayısı Yaşıyla Eşit

Otizmli Rabia'nın Çaldığı Enstrüman Sayısı Yaşıyla Eşit

Annesinin ve eğitmenlerinin çabasıyla engelleri yıkarak müzik yeteneği ortaya çıkarılan 19 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, piyano, gitar ve keman gibi 19 enstrüman çalabiliyor- Yüksek öğretime geçiş sınavındaki barajı geçen Rabia, devlet üniversitesinde ok

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Annesinin ve eğitmenlerinin çabasıyla engelleri yıkarak müzik yeteneği ortaya çıkarılan 19 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, yaşı kadar enstrüman çalıyor. Yüksek öğretime geçiş sınavındaki barajı aşan Rabia, devlet üniversitesinde okuma hayalini gerçekleştirebilmek için özel yetenek sınavlarına hazırlanıyor.

Kızının hikayesini AA muhabiriyle paylaşan anne Canan Aytek, her şeye duyarlı, ilgi duyan, konuşan kızının 2,5 yaşından sonra içine kapandığını belirterek, o süreçte kendisinin kanser tedavisi görmesi, büyük kızının da ağır bir hastalık geçirmesi nedeniyle Rabia ile 5 yaşına kadar ilgilenemediğini söyledi.

Okula erken başlayan kızının davranış problemleri yaşadığını, istemsiz bir şekilde çevresine zarar verdiğini ve konuşmadığını dile getiren Aytek, "Öğretmenimiz zeka geriliği olduğunu söyleyerek çocuğu okuldan almamızı istedi. Biz de Rabia'yı anaokuluna verdik. Orası hayatımızı değiştirdi. Çocuk psikiyatrisinde tedaviye başladı, davranış terapileri aldı" dedi.

Canan Aytek, daha sonra devam eden tedavi sürecinde kızına otizm tanısı konulduğunu ve hayatını bu şekilde sürdüreceğinin söylendiğini belirterek, şunları anlattı:

"Eğitime başladık. Rabia ilkokulda sadece yazabiliyordu. 2,5 yaşında sessizliğe bürünen kızımın bu eğitimin ardından söylediği ilk kelime 8 yaşında, 'Anne' oldu. Rabia, çamaşır makinesinin dönen tamburunu seyrederken sağa sola ritmik şekilde sallanıyordu. Ritm kaçırmadığını fark ettim. Pendik Belediyesi'nin verdiği gitar kursuna 9 yaşında başladı. İlk sene yıl sonuna kadar parça çalamadı. Bir gün hocası heyecanlı bir şekilde kapıyı açarak, 'Rabia bütün barçaları ezbere çalıyor' dedi. Daha dün tek bir akor bastıramayan kızım bütün parçaları çalabiliyordu. Rabia yıl sonu konserinde önünde nota sehpası olmadan tüm parçaları ezbere çaldı. Gitar kursuna başladıktan 2-3 yıl sonra kızımdaki hızlı değişimi görünce, bunun sonunun nereye gideceğini öğrenmek için keman, piyano ve şan dersleri de aldırmaya başladım. Çevremde herkes bunu bir delilik olarak algıladı. Ben kimseyi dinlemedim. Keman hocasına, 'Olacaksa olacak, olmayacaksa olmayacak' dedim. Rabia 1 ay içinde çok başarılı oldu. Her hafta gitar, piyano, keman ve şan derslerine devam etti."

 

- Konserin ardından hayatı değişti

Canan Aytek, kızının Türkiye Beyazay Derneği'nin "Eğitim Her Engeli Aşar" projesi kapsamında Çankaya Köşkü'nde verdiği konserin çok ilgi gördüğüne değinerek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nin yetenek sınavına giren Rabia'nın 100 puan alarak tam burslu okula devam ettiğini, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na da gittiğini söyledi.

Rabia'nın müzikle ilgili derslerinin yanında akademik derslerinin de iyi olduğunu vurgulayan Aytek, şöyle devam etti:

 "Rabia hocalarının yüzünü kara çıkarmadı. Ben Rabia'yı sosyalleşmesi için okula göndermedim. Bir engelli öğrencinin sosyalleşmesi için burası dışında daha pek çok yer var. Dolayısıyla burada bir müzik insanı olabilmesi çok önemliydi. Rabia bu yıl üniversite sınavına girdi. Hedefimiz devlet üniversitesine yerleşmesiydi. Rabia sınavda engellilerle ilgili barajı geçti. Yetenek sınavları için engelliler için gereken 100 puanı geçerek, 145 puan aldı. Bundan sonra Rabia'nın yetenek sınavlarına girerek üniversitede okumasını istiyoruz. Hedefimiz devlet üniversitesi. Çünkü özel üniversitelerde okuyan otizmli öğrenci var. Benim amacım başka çocukların önünü açmak. Rabia bir derece hayatını kurtardı sayılır. Rabia'dan sonra, güzel sanatlarla ilgili üniversite kapısının otizmli öğrencilere de açılması için kızımın devlet üniversitesine girmesi çok önemli. Eğer başarırsa Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Yani devlet üniversitesinde okuyan ilk otizmli öğrenci olacak."

Aytek, kızının Marmara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinin yetenek sınavlarına gireceğini söyledi.

 

- "Başarısız olma gibi bir ihtimali yok"

Enstrüman çalmayı çok sevdiğini belirten Rabia Aytek de "19 yaşımdayım, 19 enstrüman çalıyorum. Gitar, keman, piyano, kanun, çello, bağlama ve vurmalı çalgıların hepsini çalabiliyorum. Gitar çalarken şarkı da söylüyorum. Yetenek sınavları için çalışıyorum. Üniversiteye gideceğim çok heyecanlıyım. Müzik öğretmeni olmak istiyorum. Bir orkestrada çalabilir ya da engellilere ders veririm. Sosyal sorumluluk projesinde çalışırım" dedi.

Rabia Aytek'in piyano öğretmeni Azerbaycanlı Terane Melikova ise otistik öğrencilerle çalışma tecrübesini ilk Rabia ile yaşadığını dile getirerek, "Çalıştıkça gördüm ki o çok iyi bir çocuk. Derslerinde çok başarılı. Son bir yılda bile durumunda çok gelişmeler oldu. Öğrenmesi çok iyi. Piyano zor bir enstrüman. İki elle çalıştığın için beynin her iki yarım küresinin iyi çalışması gerekir. İlk başta ona zor olan şeyler şimdi kolay gelmeye başladı" diye konuştu.

Müzik öğretmeni Refia Nurçin Baykan da Rabia'yı 2 yıldır tanıdığını ifade ederek, Rabia'nın notaları okuyarak enstrüman çalmasının önemli bir başarı olduğunu söyledi. 

Önüne konulan bir notayı hemen çalabilen Rabia'nın hızlı öğrendiğini vurgulayan Baykan, "Okulda sürekli piyanonun başında görüyorum. Ya gitar ya keman çalar ya da şarkı söyler. İçi dışı tamamıyla müzikle dolu bir çocuk. Bunun başarısız olma gibi bir ihtimali yok" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı