"Oteller şehir için bacasız fabrikadır"

"Oteller şehir için bacasız fabrikadır"

Bayır Otel Genel Müdürü Kazım Öztoklu, Konya'da turizm ve otelcilik sektörünü Memleket'e değerlendirdi

'Önümüzdeki aylarda Konya'ya iki yeni otel daha kazandırılarak Konya'nın 5 yıldızlı otel sayısı 5'e çıkacak' diyen Öztoklu, "Ben Konya’ya ilk geldiğimde otel sayısı çok fazla değildi. 10 yıl önce bana "Konya’da bu kadar otel olacak" deselerdi, 'Hayır, ne gerek var, olmaz öyle şey' derdim ama şu an Konya’da yatak kapasitesinde sıkıntı var. Konya'da Turizm çeşitliliği yaşanıyor" ifadesini kullandı.

-Konya’da otelcilik ve turizm çok gelişti, bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben Konya’ya ilk geldiğimde otel sayısı çok fazla değildi. 10 yıl önce bana "Konya’da bu kadar otel olacak" deselerdi, 'Hayır, ne gerek var, olmaz öyle şey' derdim ama şu an Konya’da yatak kapasitesinde sıkıntı var. Yatak kapasitesi, gelen misafirlere yetersiz kalıyor. Konya’ya sadece turistik anlamda ziyaretçi gelmiyor Konya’nın sanayisi çok gelişti. Yatak sayımız kesinlikle yetmiyor. Önceden otel denildiği zaman sadece şehir dışından gelen misafirlerin konaklaması gelirdi aklımıza. Artık otel denildiğinde; kongreler, organizasyonlar, bayi toplantıları, düğünler, nişanlar ve daha bir çok organizasyonlar geliyor. Konya'da da artık bunlar yapılıyor. Otel, artık sadece bir konaklama değil, aynı zamanda insanların sosyal aktivitelerini gerçekleştirebileceği, yemek ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanlardır. Hızlı trenin şehre çok büyük katkısı oldu. Hızlı tren seferleri başlarken biz aslında buna da temkinli yaklaşıyorduk. Misafirler günübirlik gelip, otelleri kullanmayacaklar diye düşünüyorduk. Ama tam tersine Konya’da otellerin doluluk oranları çok iyi durumda.

-Otellerin yıldızları neye göre belirleniyor ?

Yıldızın belli standartları var. Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlar bunlar. Bu standartları yerine getiren oteller Turizm Bakanlığı’ndan belge alabiliyorlar. Konya’da şuan üç tane 5 yıldızlı otelimiz var. Yeni 2 otel daha açılacak ve 5 yıldızlı otel sayısı 5’e yükselmiş olacak.

-Fuar süreçlerinde otellerin doluluk oranları nasıldı? Konya’nın eksikleri nelerdi?

Konya fuarlarının bıraktığı izler çok büyük. Tarım Fuarı’na her sene ilave salonların da yapılmasıyla beraber her sene daha da çok misafir geliyor. Konya, özellikle Tarım Fuarı konusunda kendisini çok aştı. Konya'da daha çok ses getiren fuarlar yapılabilmeli.

-30 Mayıs tarihinde Tahran’dan Konya’ya direkt uçuşlar başlayacak, bunun bize faydası olur mu?

Tabi ki olur. Şehri geliştiren en önemli etkenlerden biri ulaşımdır. Ne kadar ulaşım kolaysa, o kadar çok ziyaretçisi olur, gelişmesi kolay olur.

-Ulusal düzeyde gelen otel yatırımcıları sizi nasıl etkiliyor?   

Her yatırımcının kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Ulusalların ve yerellerin kendine göre belirlemiş oldukları standartları var. Bu standartlar hangi ülkede olursa olsun, hangi şehirde olursa olsun bu standartları devam ettiriyorlar. Artık oteli kullanan misafirlerimiz kendilerini nerede daha rahat hissediyorlarsa orada konaklamayı yeğliyorlar. Artık çoğu misafirimiz 5 yıldızlı otelde kalmak istemiyor. Butik otellerde kalmaya başladı insanlar. Daha sakin, daha rahat hissediyor.

-Skal Klübü nedir, bundan biraz bahseder misiniz?

Dünya üzerinde 20 bin tane üyesi olan bir dernek. Türkiye’de de 15 civarında şubesi var. Biz de Konya şubesiyiz. Derneğimiz, profesyonel turizmcilerin oluşturduğu, sadece otelci arkadaşlarımızın değil acenteci arkadaşlarımız ve turizme hizmet eden arkadaşlarımız var. Burada başkanlık belli bir dönem ve bir sefer başkanlık yapabiliyorsunuz. Üyelerimizin hepsi Konya’nın en güzel, en güzide otelleri, acenteleri diyebiliriz. Baktığınız zaman aslında hepsi en büyük rakibimiz. Ama biz her ay toplanıyoruz, sektörün sıkıntılarını konuşuyoruz, ortak akıl oluşturuyoruz. Birlikte yaptığımız projelerimiz var. Turizmle alakalı gelişme varsa, bunu kendi içimizde paylaşıyoruz. Yine turizm ile alakalı handikap varsa bunu da aramızda paylaşıyoruz. Çünkü bu şehre gelen misafirleri hepimiz ağırlıyoruz. Zaten bu birlik beraberlik bizi daha da ileriye götürüyor.

-Dönemsel doluluk oranlarında düşüş olur mu?

Misal, Eskişehir’de en kötü doluluk oranı yüzde 30 ama Konya’da en kötü doluluk oranı yüzde 70’in altına düşmez.

-Konya’nın yeni stadyumu, ve milli maçların Konya'da oynanması siz nasıl etkiledi?

Sadece rakip takımın konaklaması değil, yayıncı kuruluş da 20 kişilik bir heyetle geliyor. Diğer basın mensupları da geliyor. Konya’ya gelen eğer dört büyüklerden biri ise çok ciddi bir taraftar kitlesi Konya'ya geliyor. Sadece otellere değil, Konya’daki ekonomiye katkıları çok büyük. Konyaspor, bize gelen yerli ve yabancı misafirlerle otellerimiz dolup taşıyor. Konyaspor'un Avrupa’ya gidiyor olması da sadece turizmi değil tüm sektörleri çok iyi etkileyeceği kanaatindeyim. Şehrin çok iyi tanıtımı olacak. Sadece biz turizmciler Konya’yı tanıtmıyoruz. Bütün sektörlerin, vatandaşlarımızın Konya’nın tanıtımı için elbirliği ile destek vermeliyiz. Biz Hz. Pir’in memleketinde ağırlamayı ve uğurlamayı Hz. Pir’den öğrendik, buna uygun bir şekilde davranacağımıza eminim.

-Turizm, Konya ya da bölge ekonomisinde nerede yer alır?

Otelcilik sektörü yaklaşık 40’a yakın sektörle iç içe durumda. Aktif ekonominin içerisinde önemli bir yer işgal ediyoruz. Otellerin en büyük giderleri, enerji giderleridir. Yeni açılacak olan otelde yaklaşık 150 personel çalışacak. Bu sayede yaklaşık 500 kişinin karnının doymasına vesile olacağız. Diğer otellerimizde de hemen hemen bu sayıda çalışanımız var. Bizler bacasız fabrikalarız. Çoğu fabrikada artık işleri makineler yapıyor. Ama hizmet sektöründe şu an için böyle bir şey mümkün değil.

-Konya’da turizmin belli noktalara sıkıştığını düşünüyor musunuz?

Bizim Konya turizmini daha çok geliştirip daha da yaymamız gerekiyor. Kelebekler Vadisi çok ciddi anlamda ziyaretçinin gelmesine sebep oldu. Sille, Selçuklu Belediyesi’nin sayesinde çok güzel oldu. Konya’ya gelen misafirlerimize daha fazla seçenek sunabilirsek ziyaretçi sayımızı daha da artırabiliriz.

-Kazım Öztoklu kimdir?

Aslen Konya Doğanhisar’lıyım. Turizme 1996 yılında Kemer’de başladım yani 20 yıldır turizm işiyle uğraşıyorum.  Her meslekte, sektörün bütün birimlerini görmeniz gerekiyor, resepsiyonist olmak istiyordum ama belboy olarak başladık. Aradan yıllar geçti, valiz taşımakla başladığımız otele, 4 yıl sonra müdür olarak ayrıldım. 20 yıllık turizmciliğimin 10 yılı Antalya’da geçti. 2006 yılından bu yana da Konya’da turizm adına katkı yapmak için emek veriyorum.

Röportaj-M. Ali Elmacı - Ahmet Gökbaş