ÖSYM, sınav verilerinin paylaşımına ilişkin usul ve esasları  belirledi

ÖSYM, sınav verilerinin paylaşımına ilişkin usul ve esasları belirledi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, "Yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü tezler ile kamu kurumlarındaki uzmanlık tezlerini desteklemek için verilerimizi paylaşacağız.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)  Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, "Yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü tezler  ile kamu kurumlarındaki uzmanlık tezlerini desteklemek için verilerimizi  paylaşacağız. Bu konudaki usul ve esasları belirledik ve bugün web sitemizden  yayımladık." dedi.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSYM'nin ülkede ölçme, seçme  ve yerleştirme yapan köklü bir kurum olduğunu ve yıllar içerisinde yaptığı  sınavların hem çeşitliliğinin hem de sayısının arttığını bildirdi.

ÖSYM'nin yaptığı sınavların çeşitliliği ve hizmet verdiği aday  kitlesinin büyüklüğü açısından dünya ölçeğinde ilk sırada olduğuna değinen Özer,  "ÖSYM hizmet vermeye başladıktan günümüze kadar 44 yılda yaklaşık 150 milyon  adaya hizmet vermiştir. ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavlara yılda yaklaşık 10 milyon  aday katılmaktadır." bilgilerini paylaştı.

PERFORMANS DEĞİŞİMLERİ YIL TEMELLİ İZLENEBİLECEK

ÖSYM olarak büyük organizasyon kabiliyeti gerektiren sınavları  başarılı bir şekilde yaparken 2018'den itibaren yeni bir evreye geçmek  istediklerini belirten Özer, ilk adım olarak sınavlarla ilgili analizler yapıp  değerlendirme raporları yayımlamaya başladıklarını hatırlattı.

Özer, bu analiz ve değerlendirmelerin sınavlara yönelik bulgu temelli  iyileştirmelerin yapılmasına imkan verdiğini ve sınavları isteyen kurum,  kuruluşlar ve politika yapıcılar için yol gösterici olduğunu vurguladı. Özer,  "Özellikle yükseköğretim kurumlarımız, öğrencilerinin ve mezunlarının bu  sınavlardaki performanslarını diğer yükseköğretim kurumlarınınki ile  karşılaştırabilme ve böylece eğitimle ilgili süreçlerini de raporlardaki bulgular  ışığında iyileştirme imkanı elde etmektedir. Değerlendirme raporları yayımlanmaya  devam ettikçe bu performans değişimlerini yıl temelli izleyebileceklerdir." diye  konuştu.

Değerlendirme raporları yayımlamaya devam ederken ikinci bir adım daha  attıklarına işaret eden Prof. Dr. Özer, "Yaptığımız sınava ilişkin verilerimizi  paylaşıma açıyoruz. Yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü tezler ile kamu  kurumlarındaki uzmanlık tezlerini desteklemek için verilerimizi paylaşacağız.  Ayrıca tez dışındaki diğer akademik çalışmalar için de destek olacağız. Bu  konudaki usul ve esasları belirledik ve bugün web sitemizden yayımladık.  Başvuruları almaya başlıyoruz. Her ayın ilk haftası başvurular, Danışma Kurulu  tarafından değerlendirilecek." ifadesini kullandı.