OSTİM patlaması sanıklarına verilen ceza fazla bulundu

OSTİM patlaması sanıklarına verilen ceza fazla bulundu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 Şubat 2011'de 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili 5 sanığa, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçunu ikişer kez işledikleri gerekçesiyle verile

ANKARA (AA) - BARIŞ KILIÇ - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 Şubat 2011'de 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarla ilgili 5 sanığa, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçunu ikişer kez işledikleri gerekçesiyle verilen ve 10 yıl ile 37 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına ilişkin hükümlerin bozulmasını istedi.

Başsavcılığın tebliğnamesinde, ayıplı tüplerin iki ayrı firmaya satılarak, iki ayrı yerde patlama meydana gelmesinin, sanıkların iki kez cezalandırılmasını gerektirmeyeceği belirtilerek, sanıklara fazla ceza verildiği savunuldu.

Tebliğnamede, sanıklardan Kasım Ersoy'un yasal temsilcisi ve yetkilisi olduğu Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin ve bağlı şirket Asgazsan Asetilen Gazları Limited Şirketinin, CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) dolumu, nakli ve satışı konusunda lisansının bulunmadığı, buna rağmen Ersoy'un, daha önce oksijen doldurulup satılan boş tüplerin bir kısmına CNG doldurtmak istediği belirtildi.

Bu amaçla, 4 Ocak 2011'de 12 adet tüpten oluşan 13 manifold grubunu firma çalışanı vasıtasıyla Mamak'taki lisanslı bir şirkete doldurtarak iş yerine getirttiği aktarılan tebliğnamede, daha sonra CNG dolu tüplerin müşterilere pazarlandığı anlatıldı.

Ancak oksijen tüplerine CNG doldurtulması işleminin birden fazla kez yaptırıldığının delili bulunmadığı ifade edilen tebliğnamede, önce CNG, boşaldıktan sonra tekrar oksijenle doldurulan ve sonrasında patlamalara neden olan ayıplı tüp sistemlerinin aynı partide doldurulup, aynı sevkiyat grubunda, olaydan bir gün önce, patlamaların meydana geldiği şirketlere teslim edildiği belirtildi.

Tebliğnamede, "sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık teşkil eden eylemlerinin tek olduğu, ayıplı tüp gruplarının iki ayrı firmaya satılması ve iki ayrı yerde patlama meydana gelmesinin, 'taksirle birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla insanın ölümüyle birlikte yaralamaya neden olma' suçunu iki ayrı kez oluşturmayacağı" kaydedildi.

Bu sebeplerle sanıklardan Ersoy hakkındaki, bu suçu iki patlamada da ayrı ayrı işlediği gerekçesiyle 2 kez 18 yıl 9 ay olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay, Tuncay Karabenli'ye 2 kez 6 yıl 3 ay olmak üzere toplam 12 yıl 6 ay, Ali Bayındır'a ise 2 kez 5 yıl olmak üzere toplam 10 yıl hapse ilişkin hükmün bozulması istendi.

- "Sorumluluk derecesine göre" ceza talep edildi

Tebliğnamede sanıklardan Bahadır Esendik'in Asgazsan Asetilen Gazları Limited Şirketi, Burhan Koç'un ise Ersoy Gaz Sanayi Ticaret A.Ş'de "sorumlu müdür" olarak çalıştıklarına işaret edildi.

Kimya mühendisi olup, yöneticilik sıfatı bulunan bu sanıkların, çok fazla çalışanı olmayan firmadaki suça konu faaliyetlerle ilgili bilgi sahibi olmamalarının hayatın olağan akışına aykırı düşeceği ifade edilen tebliğnamede, bu sanıkların, "eğitim aldıkları konu ve uzmanlıklarının gereği olarak işverenlerini ve alt kademede çalışanları tehlike konusunda uyarmama, ayıplı tüplerin satışını engellememe, daha önce CNG, sonradan yeniden oksijen doldurulan tüplerin tamamen temizlenmelerini sağlamama bakımından kusurlu bulundukları kaydedildi.

Ancak ruhsatsız olarak yürütülen CNG dolum faaliyetinin karar alma sürecinde katkılarının bulunmaması, sanık Ersoy'un yanında işçi statüsünde düşük ücretle çalışmaları, mesleki tecrübe eksikliği, ayıplı tüplerin satışından maddi menfaatlerinin bulunmaması gibi hususlar değerlendirildiğinde, iki sanığın da tali kusurlu kabul edilmeleri ve bu sorumluluk derecesine göre cezalandırılmalarına karar verilmesi gerektiği belirtilen tebliğnamede, buna ilişkin hükümler gözetilmeden, sanıklar hakkında üst hadden ceza verildiği bildirildi.

Bununla birlikte, cezalandırılan diğer sanıklar için belirtildiği şekilde, sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı eylemlerinin tek olduğu ifade edilen tebliğnamede, iki patlama dolayısıyla ikişer kez "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan cezalandırılarak, Esendik ve Koç'a fazla ceza verildiği savunuldu.

- İki sanığın cezalandırılması istendi

Tebliğnamede, tüplerin dolum işlemleriyle ilgili sorumlulukları bulunan ve mahkemenin beraatlarına hükmettiği sanıklar Coşkun Çamurcu ve Yusuf Kılıç'ın da olayda ihmali bulunduğu ve "tali derecede kusurlu" olduğu kaydedilerek, cezalandırılmaları istendi.

Tebliğnamede diğer hükümlerin onanması, bazı temyiz istemlerinin ise reddi talep edildi.

Öte yandan tebliğnamenin, davanın temyiz talebini görecek olan ceza dairesi için bağlayıcılığı bulunmuyor.

- Mahkemenin kararı

Patlamalara ilişkin 19 kişi hakkındaki davayı gören Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Ersoy, Koç ve Esendik'i "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçunu iki patlamada da ayrı ayrı işledikleri gerekçesiyle 2 kez 18 yıl 9 ay olmak üzere toplam 37 yıl 6'şar aya mahkum etmişti.

"Tali kusurlu" olduğu değerlendirilen sanıklardan Karabenli'yi 2 kez 6 yıl 3 ay olmak üzere toplam 12 yıl 6 ay, Bayındır'ı da 2 kez 5 yıl olmak üzere toplam 10 yıl hapse çarptıran mahkeme, diğer sanıkların beraatına hükmetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :