OSTİM OSB "çalışma modelini" Özbekistan'a taşıyacak

OSTİM OSB "çalışma modelini" Özbekistan'a taşıyacak

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın:- "Özbekistan'da kurulması planlanan OSB'lerin geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin Semerkant Akdarya Belediyesi ile iş birliği ve iyi niyet çerçeve protokolü imzaladık"- "Bugüne kadar pek çok ülkeye götürdüğümüz OSTİM OSB

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın, Özbekistan'da kurulması planlanan OSB'lerin geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin Semerkant Akdarya Belediyesi ile iş birliği ve iyi niyet çerçeve protokolü imzaladıklarını belirterek, "Bugüne kadar pek çok ülkeye götürdüğümüz OSTİM OSB çalışma modelini, şimdi de Özbekistan'a taşıyacağız." dedi.

Aydın, AA muhabirine, OSTİM OSB'nin yurt dışı faaliyet ve iş birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

OSTİM OSB'nin, barındırdığı firmalar ve ortaya koyduğu işlerle adından başarılarla söz ettirdiğini dile getiren Aydın, OSB modellerinin Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika'da pek çok ülke tarafından yakından takip edildiğini söyledi. Son dönemde Özbekistan yetkilerinin de OSTİM OSB ile ilgilendiğini vurgulayan Aydın, bu kapsamda Özbekistan'ın Akdarya Belediye Başkanı Abilov Feruz Nematullayevich ve beraberindeki heyeti başkentte ağırladıklarını bildirdi.

Özbek yetkililerin, ülkelerinin kalkınmasında uygulamak üzere başarılı bölgesel kalkınma modellerini mercek altına aldıklarını ve bu noktada OSTİM OSB'yi tercih ettiklerine anlatan Aydın, "Özbek kardeşlerimiz, Semerkant'ta OSTİM gibi bir sanayi bölgesi olmasını istiyor. Türkiye'deki OSB'ler içinde de öne çıkan OSTİM OSB modeli, sanayisi gelişmekte olan ülkeler için son derece ideal. Yaptığımız bir dizi görüşmenin ardından, Özbekistan'da kurulması planlanan OSB'lerin geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin Semerkant Akdarya Belediyesi ile iş birliği ve iyi niyet çerçeve protokolü imzaladık. Bugüne kadar pek çok ülkeye götürdüğümüz OSTİM OSB çalışma modelini, şimdi de Özbekistan'a taşıyacağız." diye konuştu.

- OSTİM'den Özbekistan'a OSB danışmanlık desteği

İş birliği protokolünün detaylarına da değinen Aydın, OSTİM OSB olarak Özbekistan'da kurulacak özellikle küçük, mikro ve orta ölçekli işletmelerden oluşan organize sanayi bölgelerinin inşaat ve yönetimden, bu konuda gerekli mevzuatın hazırlanmasına kadar pek çok konuda danışmanlık desteği vereceklerini vurguladı.

Aydın, OSTİM OSB'nin, Özbekistan'daki yatırımcılara teşvik-hibe ve fon sağlanmasıyla ilgili destek hizmeti vereceğini belirtti. Özbek yetkililerin talep etmesi halinde, OSTİM OSB'nin yatırım, altyapının kurulması, elektrik enerjisi, su şebekesi ve kanalizasyon, atık su geri dönüşüm istasyonları, kaldırım ve yol yapımı, telefon hatlarının çekilmesi, lojistik hizmetleri konularında finansal plan hazırlayıp sunacağını da dile getiren Aydın, iş birliği maddelerinin, gelecek günlerde daha ayrıntılı tespit edileceğini bildirdi.

- Özbekistan'dan Türkiye'deki iş insanlarına yatırım çağrısı

Nematullayevich de OSTİM OSB'nin deneyimini ve alanındaki kalitesini bilerek Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

OSTİM OSB modelinden ve tecrübesinden yararlanmak istediklerine işaret eden Nematullayevich, "Özbekistan'da, OSTİM gibi sanayi bölgesi oluşursa çok seviniriz. Kardeş ülke Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkileri destekliyoruz. Ülkemiz Türk yatırımcılara, sonuna kadar açık ve yeni iş birlikleri bizi çok memnun eder." ifadesini kullandı.

Nematullayevich, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasının da ülkelerinde organize sanayi bölgeleri kurulmasıyla ilgili tüm kolaylığı sağlayacağını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :