"Osmanlı tatları" üniversite öğrencilerine anlatıldı

"Osmanlı tatları" üniversite öğrencilerine anlatıldı

TÜ Gıda Mühendisliği Bölümündeki etkinlikte öğrenciler, Hürrem Sultan lokumu, deva-i misk helvası, badem ezmesi ve Kavala kurabiyesinin yapılışını öğrendi

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünde, Osmanlı'dan miras kalan tatlıların yapılışı anlatıldı.

Öğrenciler yaklaşık 600 yıldır yapılan Hürrem Sultan lokumu, deva-i misk helvası, badem ezmesi ve Kavala kurabiyesinin hazırlanışını öğrendi.

TÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Katnaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi değerlerin ve lezzetlerin katma değerlerini arttırmak için teknolojiden de faydalanarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Edirne'nin Osmanlı tatları açısından özgün bir yer olduğunu ifade eden Katnaş, şöyle konuştu:

"Edirne'nin Osmanlı'dan kalma yemeğe özgü bir geleneği vardır. Buradaki özgün ürünleri teknolojik gelişmelerden yararlandırmak en önemli görevlerimizden bir tanesidir. Daha önce badem ezmesinin coğrafi işaretini almak için çalışmamız olmuştu. Şimdi bu ürünleri öğrencilerimize tanıttıktan sonra gerek mezuniyet projelerinde gerek yüksek lisans programımızda bu konuda tez çalışmaları yapmak bizim için kaçınılmaz bir görevdir. Öğrencilerimizin büyük bölümü Edirne ve civarından değil daha çok İstanbul civarından geliyor. Tabii ki birçoğu badem ezmesini bilir ama deva-i miski çok azı bilir. Yerli Malı Haftası kapsamında öğrencilerin bu ürünleri tanıması büyük bir artıdır."

Katnaş, Edirne'nin Osmanlı tatlarını Balkanlara ve Avrupa'ya tanıttığını vurguladı. Bu ürünlerin Balkan tarihini de temsil ettiğini dile getiren Katnaş, Osmanlı tatlarını geliştirmenin en önemli görevlerinden olduğunu aktardı. 

 

-"Gelecek nesilleri etkileyebilecek bir etkinlik"

 

Üniversitenin Gıda Topluluğu Başkanı Esra Kaya ise öğrencilerin Osmanlı tatlarını tanımaları açısından düzenledikleri etkinliğin gelecek nesilleri etkileyebilecek özellikte olduğunu söyledi.

Gıda mühendisi olarak mezun olacaklarını ifade eden Kaya, "İşletmelerin üretim ve denetim bölümünde çalışabiliriz. Bu tatların içeriğine ilişkin bilgi sahibi olmak bizim için faydalı oldu" diye konuştu.

Şekerlemeci Arif Meriç de yeni neslin ecdat yadigarı tatları öğrenmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Üniversite öğrencilerinin bu tür etkinliklerle uğraşmasının gurur verici olduğunu anlatan Meriç, Osmanlı tatlarının gelecek nesillere tanıtmak için çaba harcadıklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı