"Osmanlı Saray mutfağına bilimsel dokunuş"

"Osmanlı Saray mutfağına bilimsel dokunuş"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu:- "Bu alan her zaman daha da parlayacak ve gelişecektir. Edirne'nin Trakya'nın ve Balkanların evde pişen mutfaklarını açığa çıkartacak, dünyaya tanıtacaktır."

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitede açılan ve 40 öğrencisiyle eğitime başlayan aşçılık programında, Osmanlı saray mutfağının bilimsel olarak ele alınacağını bildirdi.

TÜ Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü'nde açılan aşçılık programı yeni eğitim öğretim yılıyla eğitime başladı. Okulda öğrencilerin çalışmalar yapacağı "sıcak mutfak" diye adlandırılan eğitim mutfakları oluşturuldu.

Rektör Tabakoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, mutfak sanatlarının gün geçtikçe cazibe kanan bir alan olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversitemize kazandırdığımız bölümümüzde hocalarımızın da desteğiyle örnek eğitim mutfağı kurduk. YÖK buranın açılmasına onay verdi ve 40 öğrencimizle eğitme başladık. Bu alan her zaman daha da parlayacak ve gelişecektir. Edirne'nin Trakya'nın ve Balkanların evde pişen mutfaklarını açığa çıkartacak. Tüm dünyaya tanıtacaktır. Bir payitaht olan Edirne'nin saray mutfağının sırlarını açığa çıkartacak çok önemli bir bölüm olacaktır. Osmanlı saray mutfağına ilişkin çalışmalar yapılacaktır" diye konuştu.

Aşçılık programının kentin turizmine de katkıda bulunacağını aktaran Tabakoğlu, okuldaki sıcak mutfak eğitim alanında kentteki otel ve restoranlarda çalışan aşçıların da çalışmalar yapabileceğini kaydetti.

Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr Yeşim Yeşiloğlu da Edirne'nin Osmanlı Devletine 90 yıl başkentlik yaptığını ifade etti. Bu bağlamda kaybolan lezzetlerin ve Balkan tatlarının gün yüzüne çıkarılmasında aşçılık programının öncülük edeceğini dile getiren Yeşiloğlu, öğrencilerin mezun olduktan sonra Türkiye ve dünyanın dört bir yanında çalışabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Tabakoğlu kendisine hediye edilen aşçı ceketini giydikten sonra, beraberindeki akademisyen ve öğrencilerle eğitim mutfağında incelemede bulundu.

Etkinliğe katılanlara öğrencilerin hazırladığı yiyecekler ikram edildi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :