"Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları" satışa sunuldu

"Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları" satışa sunuldu

Kültür AŞ'nin hazırladığı 46 karttan oluşan, 36 padişah hakkında 66 soru bulunan oyunda çocuklar ve gençler, Osmanlı tarihi, padişahlar, padişahların yaptırdığı eserler hakkında bilgi edinebiliyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Osmanlı tarihini "eğlenerek öğrenmek isteyenler" için "Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları" adlı bir proje hazırladı. 

Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 46 karttan oluşan oyunda, 36 padişah hakkında 66 soru bulunuyor. Sınıfta, evde, arabada, arkadaşlar ve aile arasında oynanabilen oyunda, çocuklar ve gençler, Osmanlı tarihi, padişahlar, padişahların yaptırdığı eserler hakkında bilgi edinebiliyor. 

Kartların ön yüzünde padişahın portresi, doğum ve ölüm tarihi, anne ve babasının adı, saltanat süresi, Osmanlı Devleti'nin hangi devrinde tahtta bulunduğu gibi bilgiler yer alıyor. 

Kartların arka yüzünde ise padişaha dair sorular bulunuyor. Bazı kartlarda birer puanlık 2 soru, bazı kartlarda ikişer puanlık tek bir "şanslı soru" sorulurken, "fırsat soruları" 5 tam puanlık değer taşıyor. Sorularda padişahların çok bilinen yönlerinin yanı sıra az bilinen özellikleri de yer alıyor. 

Gülsüm Sezgin ve Esra Erkal tarafından hazırlanan "Osmanlı Padişahları Eğitici Oyun Kartları", tüm kitabevlerinden ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden 8 lira karşılığında satın alınabiliyor. 

- Sorulardan örnekler

Kartlarda yer alan bazı sorular şöyle:

- II. Abdülhamid kızını küçük yaşta kaybedince bir çocuk hastanesi yaptırmaya karar vermiş ve ülkenin ilk çocuk hastanesini yaptırmıştır. Daha sonra bu hastaneye kütüphane ve fotoğraf atölyesi eklenmiştir. Çocukların taze süt içmeleri için inek ahırı, jimnastik yapmaları için de ayrı bir bölüm yaptırmıştır. Günümüzde hem çocukları hem de yetişkinleri iyileştiren hastanenin adı nedir? (Bir ipucu: Etfal Arapça'da 'çocuklar' demektir)

A) Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi  B) Bakırköy Etfal Hastanesi C) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi

- I. Murad'ın babası Çelebi Mehmed, orduda atlı birliklere çok önem vermiştir. Merzifon'da dinlenmeye çekildiği sırada bir atlı birlik kurmuştur. O sırada Amasya'nın idarecisi olan oğlu Şehzade Murad da benzer bir bölüğü Amasya'da kurmuştur. İki takım arasında cirit, güreş, okçuluk gibi alanlarda çekişmeli yarışmalar yapılmıştır. Bu rekabet yıllarca devam etmiş padişahlar da yarışmaları heyecanla takip etmiştir. Tuttuğu takım için şiir yazan, anıt diken padişahlar bile olmuştur. Bu iki rakip takımın adı nedir?

A) Bamyacılar-Lahanacılar  B) Bamyaspor-Lahanaspor C) Amasya Birliği-Merzifon Birliği

- II. Bayezid akıl hastalarının su, müzik ve kuş sesiyle tedavi edildiği bir hastane yaptırmıştır. Günümüzde sağlık müzesi olarak ziyarete açılan bu hastane nerededir? (Bir ipucu: Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi de bu şehirdedir) 

A) Edirne     B) Bursa     C) İznik

- III. Ahmed, çok süslü bir çeşme yaptırmıştır. Meydan çeşmeleri arasında en muhteşemi olarak anılan bu çeşme, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. "Çocuk Kalbi" kitabının yazarı ünlü edebiyatçı Edmonde de Amicis'in "Oyulmamış, işlenmemiş, uğraşılmamış el kadar yeri yoktur" diye övdüğü bu çeşme nerededir? 

A) Ayasofya Meydanı'nda  B) Üsküdar İskele Meydanı'nda C) Kağıthane Çağlayan'da

Kaynak:Haber Kaynağı