Osmanlı dönemine ait nadir eserler Londra'da satılacak

Osmanlı dönemine ait nadir eserler Londra'da satılacak

Osmanlı dönemine ait nadir eserler önümüzdeki hafta dünyaca ünlü Sotheby’s Müzayede Evi'ndeki açık artırmada satışa sunulacak- Eserler arasında, 19. yüzyıla ait bir kervanın Hac yolculuğunun betimlendiği bir tablo, Türkiye modern sanatının en önemli isiml

LONDRA (AA) - İNCİ GÜNDAĞ - Dünyanın önde gelen uluslararası müzayede evlerinden Sotheby’s Müzayede Evi'nin önümüzdeki hafta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleyeceği açık artırmalarda, 19. yüzyılda bir Osmanlı kervanının Hac yolculuğunun betimlendiği tablo başta olmak üzere, Osmanlı dönemine ait birçok eser yeni sahiplerini bulacak.

Sotheby'in her yıl düzenlediği Oryantalist ve Ortadoğu Sanat Haftası çerçevesinde salı günü yapılacak "Ortadoğu ve Oryantalist" ile çarşamba günü gerçekleşecek "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayedelerde çok sayıda nadide parçalar satışa sunulacak.

Dünya genelindeki koleksiyoner ve sanat tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği açık artırmalarda özellikle Osmanlı döneminde kullanılan eşyalar, 19. yüzyılda bir kervanın Hac yolculuğunun betimlendiği tablo ile Türkiye modern sanatının en önemli isimlerinden Fahrelnissa Zeid'in bir tablosu yoğun ilgi topluyor.

- "Türk ve Osmanlı dönemine air parçalar büyük ilgi görüyor"

"Ortadoğu ve Oryantalist" başlıklı müzayede yer alacak 99 eserin 2 bin ila 1,5 milyon avroya alıcı bulması bekleniyor.

Satılacak eserler arasında bu yılın en gözde parçası, Bohemyalı ressam Georg Emmanuel Opiz'in 19. yüzyılda bir Osmanlı kervanının Hac yolculuğunu anlattığı "Mahmalın Mekke Yolunda Bir Vahaya Gelişi" adlı tuval üzerine yağlı boya tablosu.

AA muhabirine müzayede satılacak parçalarla ilgili bilgi veren, Sotheby's'ın 19. Yüzyıl Resimleri ve Oryantalist Sanat Birimi Direktörü Claude Piening, "Bu tablo çok ama çok ender. Bu sanatçının eserleri çok nadir satış piyasasına gelir." dedi.

Prag doğumlu ressamın söz konusu tabloyu 1810-1815 yıllarında tamamladığının düşünüldüğünü ve parçanın 950 bin - 1,5 milyon avro aralığında alıcı bulmasını öngördüklerini bildiren Piening, şöyle konuştu:

"Bu tablo detay zenginliği sunuyor. Parçada, İstanbul'dan Mekke'ye doğru yolculuk halinde bulunan bir Osmanlı kervanının muhtemelen Suriye’deki bir vahaya varışının betimlendiği bir anı görüyoruz. Osmanlı kültürüne ait detayların resmedildiği nadir bir eser. Portrenin içinde porte görüyoruz. Birkaç yüz portre var bu tabloda. Silahlar, kumaşlar ve kıyafetlerin detayları. Bu tablo tarihi bir belge niteliğinde. Bu sebeple ben bu parçayı çok özel buluyorum." diye konuştu.

Dünya genelinde özellikle Osmanlı dönemine ait parçalara yönelik ilginin çok yüksek olduğunu belirten Piening, söz konusu tablonun da birçok koleksiyoneri cezbettiğini söyledi.

Pieningi "Bu parçayı Türkiye'deki bir müzede görmeyi çok isterim. Son 10 yılda Türk ve Osmanlı dönemine air parçalar büyük ilgi görüyor." diye konuştu.

- Zeid'in "Göğe Doğru"su

"Ortadoğu ve Oryantalist" koleksiyonunda öne çıkan eserler arasında yine yoğun ilgi gören bir parça da Türkiye modern sanatının en önemli isimlerinden Fahrelnissa Zeid'in, yüksekliği 6, genişliği de 2 metre olan "Göğe Doru" adlı tablosu.

Ürdün Prensi Emir Zeyd ile yaptığı evliliğiyle de tanınan sanatçının, 1957 yılından bu yana sanat piyasasında ilk defa görücüye çıkan yapıtı, bir müzayedeye yer alacak en büyük eseri olma özelliği taşıyor. Tablonun satışının 650-750 bin avro aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Çarşamba günü düzenlenecek "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayede yer alacak 240 eserin 3 bin ila 850 bin avroya satılması öngörülüyor.

Bu müzayede ayrıca üzerinde Sultan II. Abdülhamid'in tuğrasının bulunduğu mücevherlerle kaplı bir broş ile yine değerli taşlarla süslü gümüş bir takı kutusu yoğun ilgi gören eserler arasında yer alıyor.

Broş'un satışının 50-60 bin avro, takı kutusunun da 30-40 bin avro arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

"İslam Dünyası Sanatı" kategorisinde yer alan diğer çarpıcı parçalar arasında Osmanlı dönemine ait birçok dekoratif eser, yüksek kaliteli taşınabilir eşyalar, silahlar, kılıçlar, ipek ve kadife çatma panel, eyer örtüsü ve feraset bohçası, gümüş baharatlık gibi parça bulunuyor.

1744’den bu yana, sanat eseri koleksiyonerlerini bir araya getiren Sotheby’s, 1955 yılında Londra’dan New York’a açılarak dünyanın ilk uluslararası müzayede evi oldu.










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :