Osmanlı dönemi Kabe örtüsü BAE'de sergileniyor

Osmanlı dönemi Kabe örtüsü BAE'de sergileniyor

Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bilinen en büyük tek parça Kabe örtüsü BAE'de sergileniyor

ŞARİKA (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait bilinen en büyük tek parça Kabe örtüsü Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) sergileniyor.

BAE'nin eğitim ve kültür etkinlikleriyle meşhur Şarika Emirliği'nin fuar alanında Ramazan dolayısıyla açılan İslami eserler sergisinde Osmanlı Padişahları'ndan Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait Kabe'nin kapı örtüsü ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 

AA'ya konuşan antikacı Hugo Wetscherek, "16. yüzyıla ait bilinen en büyük tek parça Kabe örtüsü şu an Şarika'da sergileniyor" dedi.

Kabe örtüsünün Osmanlı Padişahları'ndan Kanuni Sultan Süleyman döneminde bizzat padişahın emriyle hazırlatılıp  yıllar boyunca Kabe'nin örtüsü olarak kullanıldığını ifade eden Wetscherek, şunları söyledi:

"Herşeyden önce bu en eski Kabe örtüsü, 1543 yılında Sultan Süleyman'ın emriyle işlenmiş Kabe'ye gönderilmiş ve bir yıl boyunca Kabe'nin üzerinde yer almış. Ayrıca sergilenen bu sitare, Kabe örtüsünün en değerli kısmı olan Kabe kapısının üzerine gelen kısım."

- 16. yüzyıla ait en büyük parça

Dünyanın farklı müzelerinde sergilenen Kabe örtülerinin de bulunduğunu fakat bunların genelde 18. yüzyıla ait olduğunu belirten Wetscherek, 16. yüzyıla ait bu parçanın döneme ait en büyük ve sağlam parça olarak emsalsiz olduğunu kaydetti.

Wetscherek, Sitare olarak bilinen Kabe örtüsünün bu parçasının koleksiyonlarının en değerli parçası olduğunu ve Ramazan sonrasında Dubai Medeniyet Müzesi'nde sergilenmeye devam edeceğini belirtti. Dubai Müzesi'yle uzun bir anlaşma imzaladıklarını, daha sonra sergilemek için başka ülkelere de götürebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı