Osman Başaran: Sivil havaalanı ihtiyaç

Osman Başaran: Sivil havaalanı ihtiyaç

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, Konya için sivil hava alanının ihtiyaç olduğunu söyledi

 

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği(KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran ve Yönetim Kurulu üyeleri, “Türk Bankacılık Sektörünün Çelişkileri ve Reel Sektörün Durumu” hakkında basın toplantısı düzenledi.

BANKALARA ELEŞTİRİ

KONTİMDER’in binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, “Piyasaların daraldığı, işlerin durağanlaştığı bir dönemde, reel kesim sıkıntı çekerken bankaların artan oranda kar elde etmeleri çelişkili bir durumdur” dedi. Kamunun piyasa istikrarı için adımlar atarken finans sektörünün de kriz dönemlerinde çözüm odaklı yaklaşımlara ekonomik istikrar ve büyüme için çaba sarf etmesi gerektiğine dikkat çeken Başaran, “Dikkat çekmek istediğimiz ve tartışılması gereken nokta 2016 yılında ülkemiz siyasi, ekonomik, jeopolitik olarak zor bir dönem geçirmesine rağmen, bankacılık sektörü 2015 yılına göre karları yüzde 27 artırmış olması. Darbe girişimine maruz kaldık, özel sektör ciddi sorunlar yaşadı ama bankalar ekonomiye destek olmak adına faiz indirimine yanaşmadığı gibi kar peşinde koştu. 2017 yılının ilk üç ayında ise bankaların net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65,02 artarak 13 milyar 517 milyon liraya yükseldi” ifadelerini kullandı.

KONYA'DA 650 BİN KONUT İHTİYACI VAR

Asıl fonksiyonu ekonomiye uygun maliyetle kaynak sağlamak olan bankacılık kesimi reel ekonomiye kaldıraç etkisi yapması gerekirken yüksek faiz ve yüksek kar peşinde olmasını eleştiren Başaran, bu yaman çelişkinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi: “Kamu bankalarının özel bankalar gibi yüksek kar kaygısıyla değil ekonomiyi canlandıracak adımlar atmalı diye düşünüyoruz. Zor bir yılı geride bırakan iş dünyasının önünü açacak finansman koşullarının oluşturulmasında kamu bankaları etkin görev almalıdır. Nüfus istatistikleri baz alındığında Türkiye genelin 23 milyon Konya'da 650 bin konut ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Konut üretiminde bir sorun yok ama müteahhitler satış yapamamaktan yakınıyor. Konut arzı var, talep de var ama kredi faiz oranlarının daha aşağıya çekilmesi ile sektör daha da hareketlenecektir.”

KONYA’YA SİVİL HAVAALANI İHTİYAÇ

Son olarak geçtiğimi günlerde yapılan İnşaat fuarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Başaran, “Ekonomide birtakım sorunlar yaşıyoruz. Konya-Tahran uçak seferleri 1 yıldır askıda. 1 yıl önce uçak seferleri başlamış olsa Konya ekonomisine ve fuarlarımıza önemli katkılar sunacaktı. Sivil bir havaalanı ihtiyacı da önemli bir konu. Bu sene yaptığımız fuara 34 bin kişiden fazla katılım oldu. Gelecek sene 50 bin ziyaretçi hedefimizi şimdiden söylüyorum. Yurtdışından ziyaretçileri çekmek adına şimdiden önemli çalışmalar başlatacağız” dedi. Ferit Hepokur-Memleket