OSBÜK Başkanı Kütükcü: “Doğu Anadolu’yu OSB’ler kalkındıracak”

OSBÜK Başkanı Kütükcü: “Doğu Anadolu’yu OSB’ler kalkındıracak”

Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgeleri'nin tamamını temsil eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Bölge toplantısı, 22 OSB'nin temsilcilerinin katılımı ile Elazığ'da gerçekleştirildi

Toplantıda 13 İl‘deki OSB temsilcilerinin sorun, öneri ve istekleri dinlenerek, çözüm yolları konuşuldu.

Elazığ OSB'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ile Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'daki 22 OSB'nin başkan ve temsilcisi katıldı.

Programda ilk olarak konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Temmuz ayında yapılan OSBÜK Genel Kurulu'ndan sonra ilk aldıkları kararın 7 bölgenin tamamında OSB'ler ile bir araya gelip OSB'lerin sorunlarını dinlemek olduğunu söyleyerek, bu toplantıların ikincisinin Elazığ'da yapıldığını belirtti.

YATIRIMCI TÜRKİYE'DE OSB'LERE YATIRIM YAPAR

Türkiye’de 13’ü tarıma dayalı olmak üzere toplam 315 OSB olduğunun bilgisini veren Başkan Kütükcü, "Bu 315 OSB’den 22 tanesi Doğu Anadolu Bölgemizde bulunuyor. Bölgedeki 22 organize sanayi bölgemizden de 14’ü işletme aşamasında. 5 OSB’miz alt yapı, 2 bölgemiz planlama, biri de kamulaştırma sürecinde. Doğu Anadolu Bölgemizde işletme aşamasında olan 14 OSB’de toplam 797 fabrika üretim yapıyor, 35 bine yakın insanımıza istihdam sağlanıyor” şeklinde konuştu.

OSB'lerin yatırımcısına sunduğu avantajları da anlatan Kütükcü, "Bir yatırımcı Türkiye’de nereye yatırım yapar sorusunun cevabı; kesinlikle OSB’lerdir. Türkiye’nin neresinde olursa olsun organize sanayi bölgelerimizin hepsi, her metrekaresi bizim için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

resim5463.JPG

ÜLKENİN HER BÖLGESİ YATIRIM VE ÜRETİM HAVZASI HALİNE GELECEK

1 Temmuz’da yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’yle OSB'lerin yatırım avantajlarının daha da arttığına işaret eden Kütükcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "TRT payı, emlak vergisi, hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu, arsa tahsislerinden alınan damga vergisi gibi pek çok yükten kurtulduk. Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen yeni Torba Yasa ile OSB camiası olarak diğer bazı sorunlarımız da çözüme kavuşacak. Doğu Anadolu Bölgesinin avantajlarının yanı sıra, bölgesel dezavantajları olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama yine biliyoruz ki; devletimiz, hükümetimiz, bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak, ülkenin her bölgesini yatırım ve üretim havzası haline getirmek için önemli çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların da katkısıyla önemli başarılara imza atmış bölge şehirlerimiz var. OSBÜK olarak biz, tüm bölgelerimizin kalkınması, Türkiye’nin sanayi üretiminin daha da güçlenmesi için elimizi her zaman taşın altına koyduk, koymaya da devam edeceğiz."

osbuk-baskani-kutukcu-“dogu-anadolu’yu-osb’ler-kalkindiracak”-(3).jpg

İŞLETMELER MUTLAKA AR-GE MERKEZİ KURMALI

Türkiye’nin hızla büyüyen bir sanayi potansiyelinin olduğunu ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, üniversitelerin mühendislik bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin 8 yarıyıllık öğrenim süresinin en az bir yarıyılının uygulamalı olarak iş yerlerinde geçireceğine dair kanun maddesinin ülkenin her yerini üst seviyeye taşıyacağını vurguladı. Konuşmasında Türkiye genelinde 760'a yakın Ar-Ge ve tasarım merkezi olduğu bilgisini veren Çelik, firmaların Ar-GE merkezlerini kurarak yarına yönelik önemli adımlar atması gerektiğini söyledi. Çelik, “Ülkelerin kalkınıp gelişmesinde temel adım, üretmekle beraber yüksek teknolojilerin ve katma değerli ürünlerin üretilmesidir. Bunda da AR-GE merkezleri devreye giriyor. Bizim şu anda AR-GE ve tasarım merkezi sayımız 760 civarında. Elazığ’da da birden çok AR-GE veya tasarım merkezinin kurulması ve bu firmalara değer katmak suretiyle yüksek katma değerli ürün üretme kapasitesi imkanının sağlanması gerekli. Çünkü üretilen bir ürünün üzerine bir şey ilave edilmezse rekabet gücünü kaybeder. Dünya rekabet ve teknoloji çağında. Bilimin olmadığı yerde gelişme olmaz. Teknolojinin etkili olmadığı yerde ülkelerin büyümesi olmaz. Firmalarımız yarına yönelik bir adım atmazlarsa gelecekleri zor olur. O yüzden firmaların mutlaka AR-GE merkezlerini kurmaları gerekiyor” şeklinde konuştu. Programda konuşan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Suat Öztürk de tüm yatırımcıları Elazığ’a davet ettiler. Konuşmaların ardından istişare toplantısı geçilerek, bölge OSB’lerinin sorunları dinlendi. Ardından Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nin 5. Kısım genişleme alanında yaptığı alt yapı yatırımlarının açılışı gerçekleştirildi.