Ortaköy'deki terör saldırısı davası

Ortaköy'deki terör saldırısı davası

Tutuklu sanık Nurmuhammed Mamat: - "Yılbaşı gecesi kapı çaldı, benimle aynı yerde yatan Faruk, aşağı inerek baktı. Sonra yanıma çıkıp buraya daha önce gelen bir müşterinin (Abdulkadir Masharipov) taksi için parasının yetmediğini benden para istediğini ve

İSTANBUL (AA) - Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina’da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Nurmuhammed Mamat, "Yılbaşı gecesi kapı çaldı, benimle aynı yerde yatan Faruk, aşağı inerek baktı. Sonra yanıma çıkıp buraya daha önce gelen bir müşterinin (Abdulkadir Masharipov) taksi için parasının yetmediğini benden para istediğini ve 25 lira gerektiğini söyledi. Elimi cebime attım, 2 tane 20 lira verdim." dedi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında bulunan salonda yapılan duruşma, sanık savunmalarıyla sürüyor.

Terör saldırısının ardından taksiyle Zeytinburnu’daki kafeye gelen Masharipov’a 40 lira verdiği iddia edilen tutuklu sanık Nurmuhammed Mamat, savunmasında Türkiye’ye pasaportla geldiğini anlattı.

Mesleğinin aşçılık olduğunu ve Kayseri’de bir lokantada 3 ay çalıştıktan sonra daha iyi bir maaş almak için İstanbul’a geldiğini belirten Mamat, Zeytinburnu’ndaki bir kafede iş bulduğunu, burada 4 ay çalıştığını söyledi.

Mamat, 1 Ocak akşamına kadar orada çalıştığını anlatarak, "1 Ocak’ta orada gözaltına alındım. Emniyete götürüldükten sonra Reina saldırganına yardım yataklık yaptığım söylendi. Ben bu suçlamayı reddediyorum. Masharipov’a hiçbir şekilde yardım etmedim, görmedim, tanımam. Ocak başında olduğum için dışarı çıkıp onu görme şansım yok, gelen gidenleri görmem." diye konuştu.

- "Taksi parası için ısrar ediyor"

Kafenin üzerindeki birinci katta kaldıklarını aktaran Mamat, "Yılbaşı gecesi kapı çaldı, benimle aynı yerde yatan Faruk, aşağı inerek baktı. Sonra yanıma çıkıp, 'aşağıda biri var, konuşmasından Özbek'e benziyor, yemeğe gelen müşterilerden birine benziyor. Taksi parası yokmuş, para istemek için ısrar ediyor, 25 lira gerektiğini söylüyor' dedi. Ben de elimi cebime attım, 2 tane 20 lira verdim, o da götürdü. Olup biten her şey bu kadar. Başka bir alakam yok." ifadelerini kullandı.

- "Masharipov’u sabah kafede gördüm"

Mamat, 1 Ocak 2017 sabahı alt kattaki kafeye indiğinde Masharipov’u bir masada gördüğünü söyledi.

Masharipov’un avukatı Atanur Demir'in söz alarak "Bu kişinin Masharipov olduğuna emin misin?" diye sorması üzerine Mamat, "Uykudan yeni uyandığım için ve şahsı yandan gördüğüm için çok emin değilim ama benziyordu." cevabını verdi.

- "Masparipov’la aynı evi paylaştık"

Tutuklu sanıklardan Rahmano Zaidzhankızı da tutuklu olmasının tek sebebinin kocası firari sanık İlkhum Dzhuraev'in işlediği iddia edilen suç olduğunu savundu.

Eşiyle bir sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla tanışıp evlendiğini belirten Zaidzhankızı, "Kocamın ne iş yaptığından haberim yok. Tüm bildiklerimi polise anlattım. Evleneli birkaç ay olmuştu, böyle işlerde olacağını hiç düşünmemiştim." dedi.

Eşini "Hamza Nurulaev" olarak tanıdığını öne süren Zaidzhankızı, "Kocama ne iş yaptığını sorduğumda çok kızıyordu, mal alıp sattığını söylüyordu. Tüm amacım, çocuğuma huzurlu bir hayat yaşatmaktı." diye konuştu.

Zaidzhankızı, 1 Ocak’ta eşinin yanında Masparipov’un eşi Zarina Nurullayeva ve çocuğunu getirdiğini anlatarak, "Bana bir gün sonra da evi değiştireceğini söyledi. Eşime 'nereye gideceğini' sorunca bana kızdı. 'Neden sürekli ev değiştiriyoruz?' deyince 'erkeklerin işine karışma' deyip kızdı." ifadelerini kullandı.

- "Kocam 'birkaç gün kalıp çıkacaklar' dedi"

Zarina Nurullayeva’yı sabah gördüğünü iddia eden Zaidzhankızı, şunları söyledi:

"Kocama bunların kim olduğunu sordum. 'Birkaç gün kalacak, ev bulunca gidecekler' dedi. Zarina bir veya iki gün kaldı. Sonra biz başka eve taşındık. Pendik’teki evde bir veya iki gün kaldık. Sonra yine başka eve taşındık. Gözaltına alınıncaya kadar son adreste kaldık."

- "Masharipov ailesiyle aynı evi paylaştık"

Tutuklu sanık Marhaba Abduloeva ise 3 çocuğundan ikisiyle birlikte cezaevinde kaldığını anlatarak, mağdur olduğunu öne sürdü.

İnancına göre insanların öldürülmesinin günah olduğunu belirten Abduloeva, "DEAŞ bir terör örgütüdür. Ben bunların yaptığını tasvip etmiyorum." dedi.

Abduloeva, saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov ve ailesiyle aynı evi paylaştıklarını anlatarak, "Tutuklu olmamın tek sebebi, sadırıyı yaptığı belirtilen kişiyle aynı evi paylaşmamdır. Fakir olduğumuz için tek başına ev tutma şansımız yoktu. Aynı evde kaldık ama ne konuşur ne de beraber yemek yerdik." iddialarında bulundu.

- "Saldırıdan birkaç gün önce evden ayrıldı"

Masharipov’un saldırıdan birkaç gün önce evden ayrıldıktan sonra dönmediğini öne süren Abduloeva, "Eşi Zarina ve çocukları da 1 Ocak’ta gelen bir kişiyle birlikte evden ayrıldılar. Tek başına evin masrafını karşılayamadığımız için başka bir ailenin bulunduğu eve geçtik. Bir süre sonra polis gelip bizi aldı. Polis gelene kadar, böyle bir saldırıyla ilgili bilgim yoktu. Bu kişinin saldırıyı yapacağını bilmiyorduk." ifadelerini kullandı.

Abduloeva, Masharipov’un ailesiyle ilk olarak bir ay aynı evde kaldıklarını, Masharipov ailesinin daha sonra Konya’ya taşındığını öne sürerek, bir ay sonra Konya’nın pahalı oluğunu söyleyerek geri geldiklerini iddia etti.

- "Masharipov’u sokakta iki kere gördüm"

Marhaba Abduloeva’nın eşi tutuklu sanık İlyas Mamaşaripov da zaman zaman söz alarak, eşinin anlatımlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Türkiye’ye ilk geldiğinde sadece "Dilşad" diye bir arkadaşını tanıdığını savunarak, "Türkiye’ye geldikten bir süre sonra gözaltına alınarak Yabancılar Şubesi'ne konuldum. Ben oradayken giriş katında bir cam vardı, oradan sokağa bakıyorduk. Sokaktan gelen gidenlerle konuşma durumumuz vardı. Ben Abdulkadir Masharipov’u sokakta gördüm. Nasıl gelmiş, kime gelmiş, kimin için gelmiş, bilmiyorum. Dilşad’ın nerede olduğunu sordum. Temmuz ayında 2016’da 3 ay kaldım. Orada bulunduğum sürede Masharipov’u iki kere gördüm ve konuştum. O, sokaktan geçerken tesadüfen gördüm." diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan Samed Ehed ve Abdu Mehmet Aziz de haklarındaki iddiaları reddederek, tahliye talebinde bulundu.

Duruşma, sanıkların savunmalarıyla sürüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :