"Ortak Türk Tarihi" kitabı onay bekliyor

"Ortak Türk Tarihi" kitabı onay bekliyor

UTA Başkanı Kıdırali: - "Ortak Türk Tarihi kitabı 2018'de yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları zirvesinde cumhurbaşkanlarımızın imzasıyla kabul edilirse, Türk dünyasında okutulmaya başlayacak"- "Ortak Türk Coğrafyası ders kitabının taslağ

ASTANA (AA) - ALİİA RAİMBEKOVA - Uluslararası Türk Akademisi (UTA) Başkanı Darhan Kıdırali, Ortak Türk Tarihi ders kitabının taslağının akademiye üye devletler tarafından kabul edildiğini belirterek, "Ortak Türk Tarihi kitabı 2018'de yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları zirvesinde cumhurbaşkanlarımızın imzasıyla kabul edilirse, Türk dünyasında okutulmaya başlayacak." dedi.

Kıdırali, AA muhabirine, UTA'nın 2017 yılındaki faaliyetleri ve 2018'deki hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

UTA olarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) çerçevesinde kaybolmakta olan Türk dilleri projesini başarıyla tamamladıklarını söyleyen Kıdırali, "Sibirya, Çin ve diğer ülkelerde tehlike altındaki Türk dilleri kayıt altına alındı. 26 ülkeden 130 bilim adamının katıldığı çalışmayla 4 cilt altında 132 çalışma birleştirildi." diye konuştu.

Kıdırali, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bu yıl yayımladığı, Latin alfabesine geçişi öngören "Manevi Yenilenme" makalesi çerçevesinde akademinin milli kod, tarihi bilinç konularında çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

- "Atalar Mirası medya portalı Türk dünyasının elektronik ansiklopedisi"

Kıdırali, UTA'nın başlattığı "Atalar Mirası" medya portalı projesinin de 2017 yılının önemli çalışmalarından birisi olduğuna dikkati çekerek, "Atalar Mirası medya portalına, Türk dünyası milli varlığının, kültürel mirasının elektronik ansiklopedisi diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Portalda şu ana kadar birkaç dilde hiç yayınlanmamış önemli eserlerin yerleştirildiğini dile getiren Kıdırali, "Biz üye ülkelerin bilim adamlarının destekleriyle bu portalı genişletmeyi düşünüyoruz. Bu portal sınırsız olacaktır. Türk dünyasında ne kadar kültürler yazılı eserle ilgili hazinemiz varsa hepsini buraya geçirmeyi düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kıdırali, bu yıl kasım ayında da "Türk Barometre" isimli sosyolojik araştırma projesinin tanıtımını yaptıklarını anımsatarak, projenin Türk dünyasındaki sosyolojik sorunlarını araştırma ve onlara çözüm üretme konusunda önemli olacağını dile getirdi.

Bu yılın önemli açılımların birinin de Özbekistan olduğuna söyleyen Kıdırali, Özbekistan İlimler Akademisi ve bilim adamlarıyla iş birliğinin canlandırıldığını söyledi.

- "Türk dünyası için hazırlanan Ortak Türk Tarihi kitabı onay bekliyor"

Son iki yılda Türk dünyasına ait yüzden fazla önemli eseri kitap olarak yayınladıklarını belirten Kıdırali, Ortak Türk Tarihi ders kitabının taslağının da eylül ayında akademiye üye devletler tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Kıdırali, "Ortak Türk Tarihi kitabı 2018'de yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları zirvesinde cumhurbaşkanlarımızın imzasıyla kabul edilirse, Türk dünyasında okutulmaya başlayacak. Şu an kitap Kazakistan’daki bazı seçkin okullarda seçmeli olarak okutulmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Kıdırali, kitabın "Proto Türk" döneminden 15. yüzyıla kadar bütün önemli olayları içerdiğini dile getirerek, "Bu kitapta bizim ortak şahsiyetlerimiz, olaylarımız, devletlerimiz, değerlerimiz herkes tarafından kabul edilen gerçeklerle, ilmi prensiplerle kimsenin itirazı olmayacak şekilde ele alındı." dedi.

Hazırlayacakları ikinci tarih ders kitabının da 15. yüzyıldan bugüne kadar Türk dünyasının önemli olaylarını anlatacağına dikkati çeken Kıdırali, ayrıca hazırlanan ortak edebiyat ve coğrafya kitap programlarının da üye ülkelere sunulduğunu kaydetti.

Kıdırali, "Ortak Türk Coğrafyası ders kitabının taslağı hazır durumda. Üye ülkelere gönderdik. Önerilerini bekliyoruz. Ortak coğrafya da bizim için önemlidir. Çünkü tarih bilinci kadar coğrafya bilinci de bizim kardeş halkları birleştirecektir." diye konuştu.

- "UTA uluslararası statü kazanacak"

Kıdırali, bu yıl Macaristan’ın gözlemci statüsünü almasıyla akademinin artık bir Avrupalı üyesinin de olacağının altını çizerek, “Bu Macaristan’ın Türk Keneşi'ne (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi) üyeliğinin önünü açacak bir gelişmedir." diye konuştu.

Moğolistan’ın da akademiye üye olmak istediğine işaret eden Kıdırali, bu konuda Japonya, Rusya, İran gibi ülkelerle de temaslarının arttığını söyledi.

Türk Keneşi’nin 2018'de yapılacak zirvesinde akademinin bazı belgelerinin devlet başkanları tarafından imzalanmasıyla UTA'nın tam teşekküllü uluslararası statü kazanacağına dikkati çeken Kıdırali, belgelerin onaylanmasıyla Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye’den bilim adamlarının da akademide çalışma fırsatı bulacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :