"Ortak OSB" Türkiye-İran ticaretini canlandıracak

"Ortak OSB" Türkiye-İran ticaretini canlandıracak

Van'da düzenlenen 3. Türkiye-İran Forumu'nda gündeme getirilen "Ortak Organize Sanayi Bölgesi" projesi ile iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin daha da geliştirilmesi hedefleniyor- Van OSB Başkanı Bozkurt:- "Proje ile bu bölgelerdeki işsizlik

VAN (AA) - MESUT VAROL / YUSUF SOYALP - Van'da düzenlenen "3. Türkiye-İran Forumu"nda gündeme getirilen "Ortak Organize Sanayi Bölgesi" projesinin iki ülkenin ticari ve siyasi ilişkilerine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye ve İran arasında ithalat ve ihracatın artırılması, sınır kapılarının işlevsel hale getirilmesi, sanayi ürünlerinde seri üretime geçilmesi amacıyla "Ortak OSB" kurulması planlanıyor.

İran ile en uzun sınıra sahip olan ve sınır kapısı bulunan Van'ın bu potansiyelini ekonomiye kazandırmak amacıyla "Ortak OSB" projesini hazırlayan Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, geçen hafta Van'da düzenlenen "Türkiye-İran Forumu"nda da projeyi İran'dan gelen yetkililerle paylaştı.

İran'dan gelen yetkililerin de sıcak baktığı projenin hayata geçirilmesiyle bölge illerindeki işsizliğin azaltılması, rekabet gücünün de artırılması hedefleniyor.

- "Türkiye bu ortaklığa hazır"

Van OSB Başkanı Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından da olumlu karşılandığını söyledi.

Projenin somut hale getirilmesi için bakanlıkla istişarelerin devam ettiğini aktaran Bozkurt, "Proje, Van OSB ile Urumiye veya Tebriz OSB'lerinin ortak sanayi statüsüne alınarak, yatırımcıların her iki ülkenin kaynaklarından ve yasal haklarından istifade etmesini içeriyor. Türkiye, özellikle Kapıköy Sınır Kapısı'na giden yolu otoban haline getirdi. Sınır kapısının modernizasyonunu gerçekleştiriliyor. Gerçek anlamda Türkiye bu ortaklığa hazır." diye konuştu.

Yüksek teknoloji olmasa bile mevcut kaynakları kullanarak bu bölgelerde üretim açısından bir "Çin modeli" yaratabileceklerine dikkati çeken Bozkurt, mevcut potansiyellerin değerlendirilmesiyle Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında daha güçlü ilerleyebileceğini vurguladı.

- "Proje, milli gelire tavan yaptıracak"

Bozkurt, projeyle iki ülkenin milli gelirinin bölgeler üzerindeki etkisinin artacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu ortaklıkla Türk yatırımcı, İran'daki hem doğal gaz hem de enerji kaynaklarının tamamından faydalanacak, İran'daki OSB'ler de Türkiye'deymiş gibi kaynaklarımızdan yararlanabilecek. Proje ile bu bölgelerdeki işsizlik ortadan kalkacak. Kısacası proje, milli geliri doruğa çıkaracak. Bölgemizin rekabet gücünü yüzde 500 artıracak. Bölgeyi adeta kanatlandıracaktır. Özellikle Orta Doğu coğrafyasına yakın bölgelerde sürekli etnik ve dini sorunlardan kaynaklı terör üremekte. Dolayısıyla üretimle ülkelerinizi zenginleştirebilir, üreyebilecek terörü de ortadan kaldırabilirsiniz."

İran Doğu Azerbaycan Vilayeti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ala Navadad da iki ülke arasında öngörülen 50 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

İki ülkenin sınır illerinin iş birliği yapması ve sınır kapılarında işlemlerin ortak pencereden yürütülmesi gerektiğine vurgu yapan Navadad, şöyle devam etti:

"Tebriz'de yabancı sermayeyle işleyen bir sanayi bölgesi mevcuttur. Buradaki çoğu yatırımcı Türk ve yaptıkları yatırımlardan memnunuz. Bu nedenle ortak OSB'lerin kurulmasına biz de sıcak bakıyoruz. Her iki devletin ve özel sektörün bir araya gelip bunu hayata geçirmesi gerekir. Türkiye ve İran arasında siyasi ilişkilerde zaman zaman küçük problemler olsa da her zaman devam etmiştir. Bu nedenle ortaklık, ilişkilerimizi daha da iyi hale getirecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :