"Ortak bir kadere bağlıyız"

"Ortak bir kadere bağlıyız"

Etiyopya Başbakanı Ahmed: - "Sudan ile Etiyopya Nil Nehri ile ortak kadere bağlandı. Etiyopya, Nil sularının en iyi şekilde kullanılması için Mısır ve Sudan ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda kararlı"

HARTUM (AA) - Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sudan ile ülkesinin Nil Nehri'yle ortak kadere bağlandığını söyledi.

Göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Sudan'a yapan Ahmed, Cumhuriyet Sarayı'nda Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir tarafından kabul edildi.

Ahmed, görüşmede ülkesinin komşularıyla iş birliğini geliştirmek istediğini, Afrika kıtasında barış ve kalkınmayı hep birlikte çalışarak sağlayabileceklerini kaydetti.

Sudan ile ülkesinin Nil Nehri ile ortak kadere bağlandığını belirten Ahmed, "Etiyopya, Nil sularının en iyi şekilde kullanılması için Mısır ve Sudan ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda kararlı." ifadesini kullandı.

Ahmed, Sudan ile Etiyopya'nın Afrika Boynuzu'nda barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynayabileceğini vurgulayarak, Güney Sudan'daki çatışmanın çözümü için her düzeyde sınır iş birliğinin yapılacağını sözlerine ekledi.

Sudan Cumhurbaşkanı Beşir de Etiyopya'nın Sudan'ın sorunlarıyla yakından ilgilendiğini dile getirerek, Sudan ile Güney Sudan arasında yaptığı ara buluculuğun önemine işaret etti.

Ziyaretin iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağının altını çizen Beşir, "Komşumuz Etiyopya ile ekonomik iş birliğini artırmayı umuyoruz. Bu sebeple karşılıklı yatırımları teşvik etmeliyiz. Özellikle hayati projeleri tamamlamak için cumhurbaşkanlığı düzeyinde ortak bir komite toplantısı çağrısı yaptık." dedi.

Beşir, Etiyopya'da inşası devam eden ve Mısır ile tartışmalara neden olan Rönesans Barajı'na da değinerek, "Önümüzdeki bütün engelleri aşmalıyız. Bir tarafa zarar gelmeden karşılıklı fayda çerçevesinde sorunlarımızı çözüme kavuşturmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Etiyopya Başbakanı Ahmed'e Sudan ziyaretinde Etiyopya dışişleri, savunma, su, enerji ve haberleşme bakanları da eşlik ediyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :