"Ortadoğu'da Türkiye ve İran ilişkileri" konferansı

"Ortadoğu'da Türkiye ve İran ilişkileri" konferansı

İran'ın Ankara Büyükelçis Bikdeli:

ANKARA (AA) - İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, "Rusya ve Türkiye mantıklı politikalarla bunu aşacaktır" dedi. 

Atılım Üniversitesi'nde "Ortadoğu'da İran ve Türkiye ilişkileri" konulu konferansta konuşan Bikdeli, Suriye'deki istikrar ve barışın bölge için hayati önem taşıdığını söyledi.  

Suriye konusunda Türkiye ve İran'ın hemfikir olduğu konuların yanı sıra ihtilafa düştüğü yanların da bulunduğunu dile getiren Bikdeli, her iki ülkenin de ortak uzlaşı etrafında hareket etmesi halinde, bunun bölgeye yarar sağlayacağını ifade etti.

Bikdeli, "Suriye'deki olaylar ele alındığında İran ile Türkiye ilişkilerinin önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır" diye konuştu. 

-"Türkiye ve Rusya mantıklı olacaktır"

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi gibi olayların bölgede ortak hareket etme zorunluluğunu ortaya çıkardığını kaydeden Bikdeli, "Bu olay gösterdi ki barışın, istikrarın sağlanması için çaba göstermezsek, isteğimiz dışı gelişmelerle karşılaşabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Bikdeli, uçağın düşürülmesi olayının Suriye krizinin bir yan ürünü olduğunu belirterek, "Her iki ülke komşumuzdur, biz her iki ülkeyle de çok samimi ilişkilere sahibiz. Şundan eminiz ki, gerek Rusya gerekse Türkiye mantıklı politikalarla bunu aşacaktır" dedi.

- "İran'ın varlığı danışmanlık seviyesinde"

İran'ın, Suriye'de, Irak'ta olduğu gibi bölgedeki devletlerin yapısını korumaya endeksli politika yürüttüğünü ileri süren Bikdeli, İran'ın Suriye'deki varlığını "danışmanlık seviyesinde" olarak nitelendirdi.

Bikdeli, "Suriye'ye komşu ülkeler veya bölge ülkelerinin, ülkedeki devlet yapısını sonlandırmaya yönelik eylemleri desteklemesinin kabul edilemez olacağını" ifade ederek, bu durumda Suriye'nin kaybedileceğini ve krizin daha uzun yıllar çözülemeyeceğini savundu. 

Son 100 yılda, kendi kaderi hakkında söz sahibi olmak isteyen milletler ile batı ve dünya güçlerinin etkisi altında kalan devletler olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında "iki eksenin" savaş halinde olduğu görüşünü dile getiren Bikdeli, "Bölgedeki gelişmeler yabancı güçlerin müdahalesiyle değil, bölgedeki önemli ülkelerin, bizlerin ortak çabası, uzlaşmasıyla yönlendirilmeli. Suriye konusunda bizler direnmezsek, çocuklarımız, torunlarımız kendi toprakları için savaşmak durumunda kalacak. Suriye'de ödediğimiz bedel, el ele verip karşılamamız gereken ortak bir bedel olmalıdır" diye konuştu. 

Bikledi, İran halkından yaklaşık 20 milyon kişinin Türkiye'yi yerinde gördüğüne, iki ülkenin birbirini tanıması noktasında İran halkının bir adım önde olduğuna işaret ederek, İran'a daha fazla Türk turistin gitmesi çağrısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı