Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilk raporu

Ortadoğu Dörtlüsü'nün ilk raporu

BM Genel Sekreteri Ban, Ortadoğu Dörtlüsü'nün yayımladığı ilk raporu memnuniyetle karşıladı, İsrail ve Filistin'den rapordaki tavsiyelere uymalarını talep etti

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün yayımladığı ilk raporla ilgili memnuniyetini dile getirdi, Filistin ve İsrail'den rapordaki tavsiyelere şiddetle uymalarını istedi.
BM Genel Sekreteri Ban, iki devletli çözüme yönelik tehlikelere işaret ederek, taraflara tavsiyelerde bulunan raporla ilgili bir açıklama yaptı. Genel Sekreter Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Ban, raporun olumsuz gelişmeleri tersine çevirmek için olumlu adımlara şiddetle ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
Ban, son gelişmelerin, iki taraf halkının da ulusal özlemlerini gerçekleştirmeleriyle çelişkili, tek devletin işgal ve sürekli çatışma gerçeği riskini artırdığını ifade etti.
Ortadoğu Dörtlüsü'nün İsrail-Filistin çatışmasına son vermek için BM Güvenlik Konseyi'nin 242 (1967) ve 338 (1973) nolu kararlarını aktif bir şekilde desteklediğine vurgu yapan Ban, iki devletli çözümün, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını karşılarken, 1967'de başlayan işgali sona erdiren ve tüm kalıcı statü sorunlarını çözen egemen bir Filistin devletini içerdiğini ve bunun da kalıcı barışın sağlanması açısından tek yol olduğunu belirtti.
Ban, taraflardan, BM'nin Ortadoğu Dörtlüsü olarak adlandırılan grupla işbirliği sonucunda yayımlanan rapordaki tavsiyelere şiddetle uymalarını istedi.
BM Genel Sekreteri Ban, iki gündür devam eden şiddetten endişe duyduğunu belirterek, tüm terör ve şiddet eylemlerini kınadığını bildirdi.
Ortadoğu Dörtlüsü, şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ilk raporunu dün yayımlanmıştı. Dörtlü'nün yayımladığı raporda, İsrail’e uluslararası hukuku çiğneyen yerleşim yeri faaliyetlerini durdurması çağrısı ile taraflara kalıcı barışın sağlanması konusunda tavsiyelerde bulunulmuş ve iki devletli çözümün tek yol olduğu kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :