Orta Asya'dan gelen ata sporu: Karakucak güreşi

Orta Asya'dan gelen ata sporu: Karakucak güreşi

Orta Asya'daki Türk topluluklarının yağsız olarak çayırlarda icra ettiği Karakucak güreşi, minder ve yağlı güreşlerin temelini oluşturuyor- Karakucak güreşindeki peşrev çekme, rakibini selamlama, tartma ve ısınma hareketleri olarak nitelendirilirken, çayı

BURDUR (AA)  - MURAT ÇOBAN - Orta Asya'daki Türk topluluklarının yağsız olarak çayırlarda icra ettiği Karakucak güreşi, minder ve yağlı güreşlerin temelini oluşturuyor

Temeli, Orta Asya'daki Türk topluluklarına dayanan, minder ve yağlı güreşlerin temeli olarak değerlendirilen Karakucak güreşleri, günümüzde çayırlarda yağsız olarak, festival veya kültürel etkinlikler kapsamında sürdürülüyor.

Burdur Güreş İl Temsilcisi Hasan Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi öneme sahip Karakucak güreşlerindeki birçok hareketin bir anlamı olduğunu söyledi. Özen, peşrev çekmenin, rakibini selamlama, tartma ve ısınma hareketleri anlamına geldiğini, çayıra diz çöküp elini göğsüne ve alnına götürmenin ise "Topraktan geldik yine toprağa döneceğiz" ya da rakibe "Sen benim ustamsın" anlamını taşıdığını dile getirdi.

 

- "Karakucak güreşleri yöreye göre değişiyor"

 

Güreş antrenörü Engin Bakay, Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen Türkler'in yaylalardaki çayırlarda güreşerek bu sporu günümüze kadar yaşattıklarını söyledi.

Karakucak güreşlerini sürdürmeye çalıştıklarını belirten Bakay, belediyeler, köy muhtarları ve gençlik hizmetleri ve spor il müdürlerinin kendilerine destek olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin her yerinde güreş etkinlikleri düzenlendiğini kaydeden Bakay, "Karakucak güreşleri yöreye göre değişiyor. Bizim yöremizde hem Karakucak hem de yağlı güreşler yapılıyor. Hatay ve Gaziantep yöresinde de 'Aba güreşi' denilen şalvar güreşi yapılıyor" diye konuştu.

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu da minder ve yağlı güreşlerin temeli Karakucak güreşlerine temmuz ayı içinde düzenlenen 13. Geleneksel Karamanlı Ceviz, Mermer ve Yayla Şenlikleri kapsamında yer verdiklerini bildirdi.

Burada düzenlenen müsabakalara çevre il ve ilçelerden 30'dan fazla sporcu katıldığını kaydeden Selimoğlu, "Belediye olarak sporculara sponsorluk yaparak kispetlerini (Pırpıt) diktirdik. Ata sporu olan güreşleri daha da geliştirmek istiyoruz. Daha çok önem vermek istiyoruz ve adımızı güreş sporuyla da duyurmak istiyoruz" diye görüşlerini aktırdı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı