Orta Asya ve Afganistan Dışişleri Bakanları Toplantısı

Orta Asya ve Afganistan Dışişleri Bakanları Toplantısı

Türkmenistan'daki toplantıda, “Orta Asya+Afganistan” (C5+1) yeni istişari formatın oluşturulması desteklendi

AŞKABAT (AA) – Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Orta Asya ülkeleri ile Afganistan Dışişleri Bakanları toplantısında, “Orta Asya+Afganistan” (C5+1) yeni istişari formatının oluşturulması girişimini destekleme kararı alındı.

Birleşmiş Milletler (BM) Bölgesel Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi ve BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından düzenlenen toplantıya Türkmenistan Dışişleri Bakanı Reşad Meredov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’un yanı sıra diğer Orta Asya ülkelerden ve uluslararası örgütlerden temsilciler katıldı.

Bölgesel, siyaset ve güvenlik alanındaki güncel konuların ele alındığı toplantıda taraflar, “Orta Asya+Afganistan” (C5+1) yeni istişari formatının oluşturulması girişimini desteklediklerini bildirdi.

Tarafların, bu formatın bölgesel meselelerin tüm yelpazesini ele almada ve BM desteğinde barış ve istikrarlı kalkınmanın temin edilmesine yönelik ortak tedbirlerin hazırlanmasında verimli platform olacağında mutabık kaldığı bildirildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Kamilov, toplantıda yaptığı konuşmada, katılımcıları Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin 4-6 Aralık tarihlerinde Taşkent'e yaptığı resmi ziyaretin sonuçları hakkında bilgi verdi.

Özbekistan'ın geleneksel olarak Afganistan'a yönelik karşılıklı saygı, eşitlik ve menfaatlere dayalı dostça politikayı sürdüreceğinin altını çizen Kamilov, Afganistan halkı tarafından seçilen hükümeti destekleyeceklerini dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :