Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Başkentte bir komutanın öldürülmesinin ardından çıkan şiddet olaylarında 11 kişi yaşamını yitirdi

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) şiddet olaylarında 11 kişinin öldüğü belirtildi.

Birleşmiş Milletler İstikrar Misyonu (MINUSCA) sözcülerinden Herve Verhoosel, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkent Bangui'de iki grup arasında iki gündür şiddet olayları yaşandığını söyledi.

Olaylarda 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 14 kişinin kaybolduğunu ve 14 kişinin de yaralandığını ifade eden Verhoosel, halkı itidale davet etti.

Yeni Seleka Başkanı Muhammed Musa Dhaffane, Orta Afrika Silahlı Güçleri'ne (FACA) bağlı komutan Marcel Mombeka'nın, önceki gün başkentte çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Kilometre 5 Mahallesi'nde silahlı kişilerce öldürüldüğünü belirtmişti. Dhaffane, olayın ardından başkentte yaşayan dört Müslüman esnafın kimliği bilinmeyen kişilerce öldürüldüğünü, doğum yapan eşini hastaneden almaya giden bir Müslüman esnafın da aynı gün saldırıya uğradığını dile getirmişti. Saldırıları ise üstlenen olmamıştı.

- Ülke siyasi krize sahne olmuştu

OAC'de bu yıl başında düzenlenen seçimlerle yeni bir hükümet oluşturulmasına rağmen ülkede şiddet olayları devam ediyor.

Müslüman Seleka grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz çıkmış, darbeyle 2003 yılında iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesinin ardından 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmiş, bunun üzerine Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te devlet başkanı görevine getirilmişti.

Ülkede 30 Aralık 2015'te yapılan devlet başkanı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Faustin Archange Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :