Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki seçimler

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki seçimler

BANGUİ (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devlet başkanı seçiminin ikinci turu ile iptal edilen parlamento seçimlerinin tekrarı için oy verme işlemi başladı.Seçimin...

BANGUİ (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devlet başkanı seçiminin ikinci turu ile iptal edilen parlamento seçimlerinin tekrarı için oy verme işlemi başladı.

Seçimin ikinci turunda Yeni Orta Afrika İçin Birleşme (URCA) partisinde Anicet Georges Dologuele ile Faustin Archange Tuadera yarışıyor. BM misyonu (MINUSCA) ile uluslararası güçlerin gözetiminde gerçekleştirilen oy verme işleminde yaklaşık 2 milyon kişinin sandık başına gittiği belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi geçen ocak ayında, yapılan ihlaller nedeniyle parlamento seçimlerini iptal etmişti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hrıstiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :