Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 polisin kaçırılması

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 polisin kaçırılması

Başkentte hafta sonu silahlı kişilerce kaçırılan 6 polis salıverildi

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) silahlı kişilerce kaçırılan 6 polisin serbest bırakıldığı bildirildi.

AA muhabirinin, hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, hafta sonu başkent Bangui'nin PK5 Mahallesi'nde silahlı bir grup tarafından kaçırılan 6 polis, BM İstikrar Misyonu (MINUSCA) ile dini ve siyasi yetkililerin saldırganlarla uzlaşması sonucu salıverildi. Kaynaklar, uzlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Öte yandan yerel yetkililer, ülkenin kuzeyinde Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişiler ile Müslüman Seleka grubu arasında hafta sonu çıkan çatışmalarda 16 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

MINUSCA Başkanı Parfait Onanga Anyanga yazılı açıklamasında, ülkede artan ve barış sürecini olumsuz etkileyen şiddet olaylarının endişe verici olduğunu vurguladı.

- Silahlı kişiler karakola da saldırmıştı

Kamu Güvenliği ve İçişleri Bakanı Jean Serge Bokassa önceki gün, PK5 Mahallesi'nde silahlı bir grubun 6 polisi kaçırdığını bildirmişti. Bokassa, saldırganların, polisleri salıverme karşılığında, hafta sonu bir kontrol noktasında tutuklanan 4 kişinin serbest bırakılmasını istediğini kaydetmiş, salıverilmesi istenen 4 kişinin kimliğine ve hangi sebeple tutuklandığına ilişkin ise bilgi vermemişti.

Daha sonra BM İstikrar Misyonu'ndan (MINUSCA) yapılan yazılı açıklamada, silahlı kişilerin önceki gün de mahalledeki karakola saldırdığı, güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada en az 3 saldırganın ölü, 3 saldırganın sağ ele geçirildiği ve 1 askerin de yaralandığı duyurulurken, hastane kaynakları da en az 7 kişinin öldüğünü, 20'ye yakın kişinin yaralandığını söylemişti.

- Ülke siyasi krize sahne olmuştu

Yaklaşık 3 yıl süren çatışmaların ardından devlet başkanı seçim sürecini şubat ayında başarıyla atlatan ülkede, şiddet olaylarının tekrar yaşanmasından endişe duyuluyor.

Müslüman Seleka grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Darbeyle 2003 yılında iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Ülkede 30 Aralık 2015'te yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Faustin Archange Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :