Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 polisin kaçırılması

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 polisin kaçırılması

BM İstikrar Misyonu: "Polisleri kaçıran silahlı kişiler aynı mahalledeki karakola saldırdı"- "Çıkan çatışmada, 3 saldırgan güvenlik güçlerince öldürüldü"

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) 6 polisin kaçırıldığı mahallede, saldırganlar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 saldırganın öldürüldüğü bildirildi.

BM İstikrar Misyonu'ndan (MINUSCA) yapılan yazılı açıklamada, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan başkentin PK5 Mahallesi'nde, hafta sonu 6 polisi kaçıran silahlı kişilerin önceki gün de mahalledeki karakola saldırdığı belirtildi.

Açıklamada, güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında çıkan çatışmada en az 3 saldırganın ölü, 3 saldırganın sağ ele geçirildiği ve 1 askerin da yaralandığı duyuruldu.

Kamu Güvenliği ve İçişleri Bakanı Jean Serge Bokassa önceki gün, PK5 Mahallesi'nde silahlı bir grubun 6 polisi kaçırdığını bildirmişti. Bokassa, saldırganların, polisleri salıverme karşılığında, hafta sonu bir kontrol noktasında tutuklanan 4 kişinin serbest bırakılmasını istediğini kaydetmiş, salıverilmesi istenen 4 kişinin kimliğine ve hangi sebeple tutuklandığına ilişkin ise bilgi vermemişti.

Hükümet kaynakları da söz konusu polislerin halen hayatta olduğunu duyurmuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen askeri bir kaynak ise Orta Afrika Silahlı Güçleri (FAMA), BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) ve Fransız askerlerinin (Sangaris), kaçırılan polisleri kurtarmak amacıyla mahallede operasyon düzenlediğini söylemişti.

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) yetkililerinden Tin Crancer ve Emmanuel Lampaert, önceki gün yaptığı basın toplantısında, hafta sonu ülkenin doğusundaki Bambari kentindeki MSF merkezine düzenlenen saldırıda çok sayıda tıbbi malzemenin yağmalandığını, başka bir saldırıda da bir MSF şoförünün öldürüldüğünü hatırlatarak, ülkede acil durumu kapsamayan faaliyetlerine 3 gün ara vereceklerini açıklamıştı.

- Ülke siyasi krize sahne olmuştu

Yaklaşık 3 yıl süren çatışmaların ardından devlet başkanı seçim sürecini şubat ayında başarıyla atlatan ülkede, şiddet olaylarının tekrar yaşanmasından endişe duyuluyor.

OAC'de Müslüman Seleka grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Darbeyle 2003 yılında iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

Ülkede 30 Aralık 2015'te yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Faustin Archange Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :