Oromo Kurtuluş Cephesi liderleri Etiyopya’ya döndü

Oromo Kurtuluş Cephesi liderleri Etiyopya’ya döndü

Muhalif Ginbot 7 hareketinden sonra OLF liderleri de ülkeye dönerek barışçıl mücadele mesajı verdi

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya’nın muhalif örgütlerinden Oromo Kurtuluş Cephesi’nin (OLF) sürgündeki lider kadrosu ülkeye döndü.

OLF Başkanı Davud Ibsa ve grubun çok sayıda önde gelen ismi başkent Addis Ababa’daki Bole Havalimanı’nda kendilerini bekleyen on binlerce destekçi tarafından karşılandı.

Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ibsa, ülkedeki reform sürecine katkıda bulunmak için geldiklerini ifade ederek, barışçıl mücadele yürüteceklerini söyledi.

OLF’nin ülkeye barışın gelmesi için hükümetle çalışacağını dile getiren Ibsa, demokrasinin inşası için Oromo halkının yıllarca mücadele ettiğine ve büyük kayıplar verdiğine işaret etti.

Heyetin gelişi sebebiyle başkentteki ana yollar trafiğe kapatılırken, cadde girişlerinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Öte yandan, Eritre merkezli OLF’ye bağlı yaklaşık bin 500 milis bugün Eritre sınırından Etiyopya’ya geçti.

Yaklaşık 45 yıl önce kurulan ve Oromo halkına yönelik ayrımcılık ve baskıyla mücadele ettiğini savunan OLF, geçen ay hükümetle barış anlaşmasına imza atmıştı.

Başbakan Abiy Ahmed’in nisan ayında göreve başlamasıyla değişen siyasi atmosfer sonrasında ülkedeki çok sayıda muhalife yönelik af kararı çıkarıldı.

OLF, Ginbot 7 ve Ogaden Ulusal Kurtuluş Cephesi haziran ayında terör örgütü listesinden çıkarılırken, örgütlerin liderleri yıllardır sürgün yaşadıkları yerlerden dönmeye başladı.

Etiyopya’nın muhalif Ginbot 7 (15 Mayıs) hareketinin lideri Berhanu Nega da geçen hafta döndüğü ülkesinde on binlerce kişi tarafından karşılanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :