Orman zararlısı böceklere karşı "karınca ordusu"

Orman zararlısı böceklere karşı "karınca ordusu"

Orman Genel Müdürlüğü, orman zararlısı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında, bugüne kadar 12 bin 503 kırmızı karınca yuvasını ormanlara nakletti

ANKARA (AA) - HÜSEYİN GAZİ KAYKI - Orman Genel Müdürlüğü, orman zararlısı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında, bugüne kadar 12 bin 503 kırmızı karınca yuvasını ormanlara nakletti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman varlığını tehdit eden zararlı böceklere karşı ekolojik dengeyi tabii yöntemlerle korumaya yönelik projeleri hayata geçiriyor.

Geçen yıl 92 kırmızı karınca yuvasını nakletmeyi planlayan Bakanlık hedeflerinin üzerine çıkarak, 96 yuvayı Türkiye'deki uygun habitatlara nakletti.

Bu kapsamda, bugüne kadar 128 bin 130 dekar alana nakledilen 12 bin 503 yuvadaki kırmızı karıncalar ormanlardaki zararlı böceklerle savaşıyor.

-En yüksek ağaç tepelerine kadar ulaşıyorlar

Yer altındaki ortalama 80 metre çapında daire biçiminde bir alanda yuva kuran kırmızı karıncalar (Formica Rufa), toprak yüzeyinde ve en yüksek ağaç tepelerine kadar ulaşarak, ormanlara zarar veren bazı tırtıl türleri, yaprak arıları larvaları, kelebekler, bitki bitleri, böcek pupaları ve yumurtaları ile besleniyor.

-"2015'te 91 yuvanın nakli yapılacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, oldukça hızlı üreyen tabiatın en çalışkan varlıkları olan karıncaların naklinin, ekolojik dengenin korunması bakımından maliyeti en düşük mücadele yöntemlerinden biri olduğunu vurguladı.

Eroğlu, "2015 yılında da ormanlarımızın zararlı böceklerden korunması maksadıyla biyolojik mücadelemize devam edeceğiz. Bu çerçevede her yıl olduğu gibi bu mücadele yöntemlerinden birisi olan 91 yuvanın naklini yaparak kırmızı karıncaları uygun yerlere yerleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Bakan Eroğlu, "Zararlı böceklerle mücadele, ormanların sağlığı açısından çok önemli. Zira bu böcekler, ormanlara yangınlardan bile daha fazla zarar veriyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı