Orman ve Su İşleri Bakanlığından TABKON'17 kongresi

Orman ve Su İşleri Bakanlığından TABKON'17 kongresi

KONYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı himayesinde I. Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi (TABKON'17) Konya'da gerçekleştirilecek.Orman ve...

KONYA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı himayesinde I. Uluslararası Tıbbi Aromatik Bitkiler Kongresi (TABKON'17) Konya'da gerçekleştirilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından daha önce Afyonkarahisar'da Şubat 2015 ve Mart 2016 tarihlerinde tıbbi aromatik bitkiler çalıştayları gerçekleştirilmiş ve bu çalıştaylar neticesinde,Türkiye'nin uluslararası nitelikte bir kongreye ihtiyaç duyduğu tespit edilmişti.

Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığının himayelerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından 9-12 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek TABKON 17'nin hazırlıkları başladı ve kongreye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

Ana teması "Tabii ve Sağlıklı Hayat" olarak belirlenen uluslararası kongreye gönderilen bildiri sayısının 2 bin adeti aştığı ifade edildi. Türkiye ve dünyadan çok sayıda bilim insanının, araştırmacının ve sektör temsilcisinin katılacağı kongreye 600-700 kişinin gelmesi bekleniyor.

Kongrede geleneksel bitkisel tedavinin doğduğu Anadolu'da geçmişten gelen bilgi birikimi dikkate alınarak, şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırma sonuçları, sektörün güncel problemleri, bireysel ve kurumsal tecrübeler değerlendirilecek, geleceğe yönelik milli hedef ve stratejilere odaklanılarak tıbbi ve aromatik bitkilerin bilimsel katma değeri tespit edilecek.

- Ülkemizin potansiyel zenginliği ekonomiye kazandırılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu kongrenin tıbbi aromatik bitkilerin alternatif tıp, kozmetik ve beslenme alanlarında kullanımın etkin bir şekilde yaygınlaştırılması açısından çok önemli olduğunu belirterek, ayrıca kongrenin, sektörde disiplinler arası işbirliğinin artırılması, Türkiye'nin potansiyel zenginliğinin ekonomiye kazandırılması, yerelde ve dünyada oluşmuş bilgi birikimin uygulamaya aktarılması bakımından önemli bir işlev göreceğini aktardı.

Kongrenin Türkiye ormancılığı, tarımı ve sağlığı açısından bir fırsat penceresi olacağının vurgulayan Eroğlu "Bakanlık olarak tıbbi ve aromatik bitki üretimini ve ihracatını artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda ülkemizin ilk ve tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezini 2013 yılında Afyonkarahisar'da tamamladık." ifadelerini kullandı.

- Hedef 2023'te 5 milyar dolarlık ihracat

Eroğlu, bu çerçevede 2016 yılı odun dışı orman ürünleri ihracatının 503 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2016 yılı en fazla odun dışı orman ürünleri ihracatı yaptığımız ürünler kekik, defne, kestane, adaçayı, keçiboynuzu, çam fıstığı ve mantar olarak gerçekleşti. Bizim hedefimiz ise Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te odun dışı orman ürünlerinde 5 milyar dolar ihracat yapmayı başarmak. Sadece ağaç yetiştirmiyor, sadece odun üretmiyor, aynı zamanda odun dışı orman ürünlerinin üretimi ve ihracatı için de çalışmalar yürütüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :