Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

"Bu kuraklığa rağmen hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yaşatmayacağız"- "Çok muhteşem bir sistem kurduk. Dünyanın en ileri sistemi diyebilirim, dünyada ilk 6’ya girebilecek 'Acil Durum Yönetim Merkezi' sistemi. Sadece orman yangınları, kırsal alan yangınları

BOLU (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu kuraklığa rağmen hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yaşatmayacağız." dedi.

Bolu Valisi Aydın Baruş'u makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada basın mensuplarına bakanlık tarafından Bolu'ya yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, bir gazetecinin, bu yıl yeterli miktarda yağış düşmediğini anımsatarak, bakanlığın tedbirlerine ilişkin sorusu üzerine, "Bakın yağışlar başladı. Geçen sene 44 yılın en kurak yılını yaşadık. 1972 yılında büyük bir kuraklık olmuş arada da kuraklıklar var. Mesela 1994, 2000, 2007, 2014, sonra 2017’de büyük kuraklıklar oldu. Fakat en büyük kuraklık 1972’de olmuş, daha sonra 2017 yılında, ama şu an biz gerekli tedbirleri aldık." diye konuştu.

İki gün önce DSİ'de Su Yönetimleri Genel Müdürlüğü'nde toplantı yaptıklarını belirten Eroğlu, kamuoyunda şehirlerin susuz kalıp kalmayacağına ilişkin endişe olduğunu söyledi.

Bu konuda büyük tecrübeye sahip olduklarını dile getiren Erdoğlu, "Bu endişeyi bertaraf etmek için oturduk, sadece 3 şehirde sıkıntı olma ihtimali vardı. Onlar için de gerekli tedbiri aldık. Ben buradan şunu söylüyorum; bu kuraklığa rağmen hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yaşatmayacağız." şeklinde konuştu.

Eroğlu, Cumhurbaşkanının talimatıyla Gaziantep ve Kilis'te kurulan mülteci kamplarının su ihtiyacının karşılanması için yeni tedbirler aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kilis’in mevcut nüfusu 70 bin, oraya 135 bin ilave Suriye'den mülteci geldi. Dolayısıyla bizim oradaki hesaplarımız altüst oldu. 2030 yılına kadar yetecek olan su yetmemeye başladı. Dolayısıyla oraya ilave tedbirler alıyoruz kısa, orta, uzun vade. Gaziantep’te 500 bin kişi var. Hatta Batı'ya diyorum ki; ey Batı, sen 3 kişiyi almak için her türlü zulmü yapıyorsun. Bizde sadece Gaziantep’te 500 bin mülteci var. Biz bu insanları kabul etmesek onları Esed zulmü ile öldüreceklerdi. Kim olursa olsun bir insanın ölmesine müsaade etmeyiz. Onlar gönül coğrafyamızın insanları. İnanışı, etnik unsuru, kimliği ne olursa olsun biz onların hepsini kabul ettik. 3 milyon 600 bin kişi var şu anda Türkiye'de. Gaziantep’te de 500 bin kişi var. Orada da su yetiyordu ama önümüzdeki yıl belki yetmeyebilir diye Sayın Cumhurbaşkanımız bize talimat verdi. Yıldırım hızıyla 106 kilometre isale hattı ile Düzbağ’dan su getireceğiz. Bir de Adıyaman’da var. Onunla ilgili de tedbirler aldık. Diğer illerde bir problem yok. Ama yine mayıs ayında tekrar bir toplantı yaparak bütün Türkiye’nin su meselesini masaya yatıracağım."

- "Tarımsal kuraklık kalktı"

Bakan Eroğlu, Güneydoğu Anadolu’da geçen yıl yüzde 70 nispetinde yağışta bir azalma olduğunu anımsatarak, yağması gerekenin üçte birinin yağdığını söyledi.

Yağışın 15-20 gündür devam ettiğini, bu haftadan itibaren de yağışlı geçeceğini belirten Eroğlu, "Tarımsal kuraklık kalktı. Çiftçilerimizle oturduk konuştuk. Geçtiğimiz Perşembe Şanlıurfa’daydım bütün muhtarlar, çiftçileri topladık. Bu sıkıntıyı beraber aşarız dedik. Suyu çok iyi yönetiyoruz, su zengini değiliz biz, bunu herkes bilsin. Türkiye su zengini değil ama suyu çok akıllı yönetiyoruz. Biz suda çok büyük düşünüyoruz, günü birlik çözüm değil 30-40 yıl sonrasının hesaplarını yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, orman yangınlarına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Biliyorsunuz genelde mart ayında bir hazırlık yapıyoruz. Mayıs'tan itibaren ekipler devrede. Bizim çok ileri sistemlerimiz var. İlk defa açıklıyorum burada, Bolu çok bereketli bir yer olduğu için. Biz şimdi çok muhteşem bir sistem kurduk. Dünyanın en ileri sistemi diyebilirim, dünyada ilk 6’ya girebilecek 'Acil Durum Yönetim Merkezi' sistemi. Sadece orman yangınları, kırsal alan yangınları, taşkınlar, heyelan, sel gibi sıkıntılar olduğu zaman 365 gün 24 saat hizmet edecek. Orada çok kapasiteli arkadaşlar var. Bu arkadaşlar ile acil durumu yöneteceğiz. Şimdiden bu konuda tedbir aldık. Benim odamdan yangını söndürmeye giden uçağın özellikle hızını, koordinatlarını, kaç saniye sonra oraya ulaşacak bunu görecek teknolojiye sahibiz. Dolayısıyla bütün araçlarımızı takip ediyoruz. Ayrıca biz orman yangını çıkmaması için birtakım ön tedbirler alıyoruz. Antalya’da dünyada ilk 6’ya giren uluslararası bir yangın önleme ile ilgili bir bilgi merkezi var. Herkes eğitimden geçiyor. Aksi takdirde bu insanlar da hayatlarını kaybedebilir. Bu bakımdan gerekli tedbirler alıyoruz."

Valilik ziyaretinin ardından Bolu Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Eroğlu, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'dan Bolu ile ilgili bilgiler aldı.

Ziyarette, Bolu'ya yapılan ve yapılacak olan yatırımlarla ilgi açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Karadere sularının Bolu'ya getirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktardı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :