Organları 5 kişiye umut olacak

Organları 5 kişiye umut olacak

Konya’da beyin ölümü gerçekleşen 62 yaşındaki adamın organları, organ nakli bekleyen 5 hastaya umut kaynağı oldu.

Konya geçtiğimiz Cumartesi oturduğu çay ocağında beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan 62 yaşındaki Ramazan Yavuz'un önceki gün beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen Ramazan Yavuz'un organları yakınları tarafından bağışlandı. Bunun üzerine yaşlı adamın, böbrekleri, karaciğeri ve korneaları organ bekleyen hastalara nakil edilmek üzere alındı. Ramazan Yavuz’un organları, özel bir hastanede Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla alındı.

Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, 61 yaşında beyin kanaması sebebiyle beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarını almak zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Tabii ailesine başsağlığı diliyoruz öncelikle. Bu bizim için üzücü bir olay ama sevindirici tarafı üç tane major organ dediğimiz karaciğer ve iki böbrek aynı zamanda 2 de kornea olmak üzere 5 kişi de bu hastanın bağışladığı organlar sayesinde yaşama bağlamış olacak. Organlardan karaciğeri Antalya'da özel bir hastaneye gönderdik. Böbrekleri de nakil edilmek üzere Ankara'ya Ankara Üniversitesi'ne gönderdik" dedi.

 

"BAĞIŞLAR ARTIKÇA KONYA'NIN BİR AYDINLIK YÜZÜ ORTAYA ÇIKMIŞ OLACAK"

Kadavra bağışının öneminin büyük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erikoğlu, "Çünkü kadavra bağışı olduğu zaman 5 ile 6 hatta bazen 7 ile 8 tane hasta sağlığına kavuşabilmekte. Tüm dünyada organ nakillerinin büyük çoğunluğu yüzde 80 oranında kadavradan yapılmakta ama ülkemizde bu oran daha ters bir oranda. Yani kadavra sayısı ülkemizde yüzde 20-30 civarında ki son yıllarda biraz daha artmaya başladı. Konya'da da son 10 gün içerisinde bu ikinci organ bağışı. Bu da bizim için sevindirici tabi. Kadavra bağışı arttıkça yapılan nakil sayısı artmakta ve organ bekleyen hastalar yaşamlarına kavuşabilmekte. Bu da Konya’nın bu konuda ne derecede duyarlı olduğunun bir göstergesi. Kornealar burada Numune Hastanesinde onlarda uygun hastalara nakil edilecek. Yani 5 tane hasta için organlar sağlıklı bir şekilde nakledilmiş olacak. Tabi bu şekilde bağışlar arttıkça dediğim gibi Konya'nın bir aydınlık yüzü ortaya çıkmış olacak ve hastalar daha sağlıklı şekilde daha konforlu şekilde yaşamlarını sürdürebilecekler” dedi.