Organ nakli bekleyen hastaların hüznü ve sevinci

Organ nakli bekleyen hastaların hüznü ve sevinci

Erzurum'da uzun yıllar böbrek nakli bekleyen hastalar, Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen kişinin böbreklerinin kendilerine nakledilmesi umuduyla geldikleri Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde 15 saatlik bekleyişin ardından hüznü ve sevinci bir arada

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da böbrek yetmezliği sebebiyle uzun yıllar tedavi gören hastalar, Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen kişinin böbreklerinin kendilerine nakledilmesi umuduyla geldikleri Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde 15 saatlik bekleyişin ardından hüznü ve sevinci bir arada yaşadı.

Ordu'da bir süre önce geçirdiği kaza sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan alınan böbrekler, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezine getirildi. Böbreklerin getirilmesi sırasında nakil bekleyen ve Sağlık Bakanlığınca belirlenen 8 böbrek hastası da merkeze davet edildi. Böbreklerin hangi hastalara nakledileceğinin belirlenmesi amacıyla kan ve doku uyumu gibi tahliller yapıldı. Bu tahliller sonrası, 8 hasta da merkezin bekleme odasına alındı.

Bu süreçte 15 saat boyunca böbreklerin kendilerine uyumlu olması için umutla bekleyen hastalar, tahlil sonuçlarının ve böbreklerin kime nakledileceğinin doktorlarca kendilerine açıklanması sonrası hüzün ile sevinci birlikte yaşadı.

Hastalardan böbreklerin uyumlu olduğu anlaşılan iki kişi doktorlarca böbrek nakli için ameliyata alınırken, böbreklerin uyumlu olmadığı için kendilerine nakledilemeyeceği açıklanan 6 hasta ise yakınlarına sarılarak duygusal anlar yaşadı.

Böbrek nakli için 3 yıldır bekleyen Yakup Başkapan (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezden kendisine gelen telefonla heyecanlandığını ifade etti.

Başkapan, hayatının diyalize bağlı olarak sürdüğünü belirterek, "Haftada 3 gün 6 saat diyalize bağlı yaşıyorum ve hiçbir sosyal yaşantım olmuyor. Özgürlüklerim kısıtlı. Bugün telefon geldi çok mutlu olduk. Umudum hep vardı, yaklaşık 15 saat bekledik ve böbrek bize nasip oldu. Bu mutluluğumu anlatamam. Allah nakil bekleyen herkese nasip etsin." dedi.

Merkezde uzun süren bekleyişin ardından Ordu'daki kadavradan gelen böbreğin kendisine uyumlu olduğu haberiyle büyük mutluluk yaşadığını anlatan Başkapan, şu değerlendirmede bulundu:

"İçimde hep bir his vardı. Sanki bana çıkacaktı. Allah duamızı kabul etti. İnşallah diğer arkadaşlarıma da çıkar. Özellikle nakil bekleyen hastalarımız için herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum . Zaten Diyanetin fetvası var bu yönde. Organlarımızı toprağa gömmeyelim onlarla hayat yeşertelim. Hastalarımızın çok ihtiyacı var, insanlarımız empati kursunlar mutlaka bağışta bulunsunlar."

Yakup Başkapan'ın eşi hemşire Zeynep Başkapan da böbrek hastalığının çok sinsi olduğunu belirterek, kendilerine gelen organ nakli haberiyle büyük mutluluk yaşadıklarını dile getirdi.

- "Hasta olmak kadar hasta yakını olmak da zor"

Hasta yakını olmanın da zorluklarına değinen Zeynep Başkapan, "Eşim cihaza bağlı yaşıyor, bakımı çok zor. Eşime böbreğimi verdim olmadı. Çapraz nakil için başvurdum. Şimdi haber aldık nakil için listede ismi çıkmış. Allah herkese böyle mutluluk yaşatsın. Doğu bölgesinde organ nakli çok az. Genelde Karadeniz Bölgesi'nden geliyor." ifadelerini kullandı.

Merkezde sabah diyalize girdiğinde aldığı haberle heyecanlandığını anlatan ve 8 kişi arasından uygun doku ile kan nakliyle organ nakli gerçekleştirilecek Mehmet Öztürk (40) de 6 yıldır organ nakli beklediğini söyledi.

Yaşadığı mutluluğu telefonla aradığı eşiyle paylaşan Öztürk, şöyle dedi:

"Diyalizden çıktım, tahlillerimizi verdik. Elimizi açtık Allah'a bekledik. Dilerim ki bütün hastalarımız kurtulsun. Türkiye'de binlerce organ nakli bekleyen hasta var. İnşallah ailem gibi hepsi mutlu olur. 6 yıldır bekliyorduk daha önceden yine geldim çıkmadı. Ama bu defa çıktı nasip oldu. Yaklaşık 10 saatin üzerinde bekliyoruz. Şimdi ameliyata gireceğiz inşallah ameliyatta da bir sıkıntı olmaz. Mutluyuz huzurlu oldum."

- Hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadılar

Aynı merkezde 15 saatlik bekleyiş sonrası böbreğin kendilerine nakledilmesi için uyumlu olmadığı anlaşılan hastalar ise üzüntülü anlar yaşadı.

Saim Pamukçuoğlu, 5 yıldır böbrek beklediğini ifade ederek, "Liste açıklandığında büyük heyecan yaşadım ama nasip değilmiş, yedeğe kaldık. Bekleyeceğiz artık. Hem sevindik, hem hüzünlendik. Hakkımızda hayırlısı böyleymiş." sözlerine yer verdi.

Vatandaşların organ bağışında bulunmasını isteyen Pamukçuoğlu, "Merkeze sabah 8 kişi çağırdılar. Merkeze gelen 2 böbreğin dokuları kime uyacak belli değildi, bunun heyecanı olmaz mı? Vatandaşlarımız duyarlı olsunlar. Kimsenin ne olacağı belli olmaz. Yarın, bir gün diyaliz hastası olabilirler. İnsanları yaşatmak için bağış yapıp hasta kurtarsınlar." diye konuştu.

- Vericiyle kan gurubu uyan hastalar tercih ediliyor

Organ Nakli Merkezinde görevli Yardımcı Doç. Dr. Ercan Korkut, böbrek naklinin kan ve doku uyumuna göre en uygun hastanın belirlendiğini söyledi.

Organ nakli için tercih edilen hastaların Sağlık Bakanlığınca belirlendiğini anlatan Korkut, "Tercih edilen hastalar bizim kontrollerimize düzenli gelen ve vericinin kan gurubu ile kendi kan gurubu uyumlu hastalar. Merkezimize davet edilen iki hastaya böbrekleri nakledeceğiz. İnşallah ameliyattan sonra her hangi bir sorun çıkmaz ve böbrekler çalışmaya başlar. Bundan sonraki süreçte hastalarımız diyaliz makinesine bağlı kalmadan sağlıklı insan gibi yaşamlarına devam ederler." açıklamasında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :