"Ordu Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi" Paris'te tanıtıldı

"Ordu Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi" Paris'te tanıtıldı

Fransa Tarım Bakanlığını ziyaret eden Ordu Valisi Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet Ordu'yla ilgili tarım projelerini tanıttı

PARİS (AA) – Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu'da "Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi"nin bölgede turizmi canlandıracağını belirterek "Turizm birçok insan anlamına geldiği için yiyecek ve içecek gibi tarımsal ürünü de destekliyor. Valilik olarak bizim bu çalışmaya verdiğimiz katkının amacı yatırımı ve istihdamı artırmaktır." dedi.

Fransa Tarım Bakanlığını ziyaret eden Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet, Ordu Valiliği ve Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD) işbirliğiyle başlatılan kırsal ve ekonomik kalkınma projesini tanıttı. Heyette Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, KARAD Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Selin Şenocak ve KARAD'a üye iş kadınları yer aldı. Projenin sunumunun ardından Ordu'nun yöresel yemeklerinden örnekler sergilendi.

Projenin sunumunda konuşan Vali Balkanlıoğlu, bölge turizminin canlanması açısından tarımın önemine değinerek,"Turizm birçok insan anlamına geldiği için yiyecek ve içecek gibi tarımsal ürünü de destekliyor. Valilik olarak bizim bu çalışmaya verdiğimiz katkının amacı yatırımı ve istihdamı artırmaktır." diye konuştu.

Ordu'nun Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemine işaret eden Balkanlıoğlu, "Ordu, Giresun’la birlikte dünyada en fazla fındık üreten bölge. 2013 yılında don olmuştu ve sıcaklık eksi 10 dereceye düştüğü için fındık dalında donmuştu. Türkiye’de sadece bu iki ilde fındık üretimi olmayınca dünyadaki fındık fiyatı 4 kat arttı. Ayrıca Türkiye’de en fazla bal üreten il Ordu’dur ve bazen yıllık üretim 17 bin tonu bulur." ifadelerini kullandı.

Fransa Tarım Bakanlığı Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Pierre Marie ise "Ordu bölgesindeki tarımdaki ve tarımsal faaliyetteki çeşitlilik oluşturmaya amaçlayan projeler, Türkiye için olduğu kadar Fransa için de önem arzediyor. Bu yıl hem Avrupa’da hem de Fransa’da tarım bakımından büyük krizler yaşandı. Bu yönüyle çeşitlilik yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıya karşı bir çözüm üretilmesini sağlıyor." şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Selin Şenocak da "Bu projeye başladığımız zaman sadece bölgesel değil aynı zamanda dünyadaki bir problemle karşı karşıya olduğumuzu gördük. Küresel ısınma ve iklim değişikliği doğrudan tarımı etkiliyor. Göçler nedeniyle köyler boşalıyor ve gıda sıkıntısı yaşanacak. Dünyada üçüncü bir savaş çıkarsa bu terörizmden değil insanlar üretmedikleri için meydana gelecek gıda savaşından kaynaklanacak." ifadelerini kullandı.

Yılmaz ise Ordu'da arazi eğil yapısından dolayı tarım alanlarının yüzde 89'unda fındık yetiştiriciliği yapıldığını hatırlatarak, "Bu arazi yapısı ürün çeşitlendirme çalışmalarımızı sınırlandırıyor. Ancak buna rağmen kalan arazilerimizde ürün çeşitlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Fındık bahçelerinde yaşlanmaya yönelik verim düşüklüğü meydana geliyor. Verimi arttırmak için fındıkta gençleştirmeye yönelik çalışmalar da yürütülüyor. Tarımda elde edilen ürünlerin pazarlanması sorunu önem kazanmaktadır. Bu tür projelerin ürünlerin pazarlanması ve değerlendirilmesi noktasında faydalı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ise gelir artırıcı çalışmalarla ilgili her türlü desteği vermeye devam ettiklerini belirterek, "İlçemizde tarıma destek olmak için 3 ayrı proje yürütüyoruz. Modern bir yumurta paketleme tesisi, 550 tonluk bir soğuk hava deposu ve bir yem fabrikası yapıyoruz. Bunların hepsini 2017 yılının sonuna kadar yetiştirmiş olacağız. Ordu projesinin bir ufuk meselesi ve gelecek projesi, bunu ilçemizde ve ilimizde hep birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.

Vali Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet, Paris'ten sonra Fransa'nın güneyindeki Toulouse ve Agen şehrinde temaslarda bulunarak bölgedeki tarım ve tarıma yönelik eğitim faaliyetlerini inceleyecek.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :