OPEC'ten büyük petrol üreticilerine davet

OPEC'ten büyük petrol üreticilerine davet

Katar Enerji Bakanı Sade:"OPEC üyesi olmayan petrol üreticileriyle teknik bir toplantı yapmak konusunda anlaşmaya vardık. 29 Ekim'de Viyana'da yapacağımız toplantıya bazı önemli OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeleri de davet edeceğiz"- Rusya Enerji

İSTANBUL (AA) - Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih Al-Sade, "OPEC üyesi olmayan petrol üreticileriyle teknik bir toplantı yapmak konusunda anlaşmaya vardık. 29 Ekim'de Viyana'da yapacağımız toplantıya bazı önemli OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeleri de davet edeceğiz." dedi.

Sade, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Hilton Otelinde düzenlenen ve 1 saat süren OPEC toplantısının ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Toplantının, görüş alışverişinde bulunmak ve bazı noktaları açıklığa kavuşturmak için gayri resmi bir istişare anlamı taşıdığını aktaran Sade, "Amaç, OPEC ve bazı OPEC üyesi olmayan ülkelerin berrak bir muhtemel yol haritası çalışmaları doğrultusunda petrol piyasasında dengeyi sağlamak. Bu toplantıda, olumlu pozisyonlar, durumun anlaşılması ve OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin piyasanın normalleşmesindeki rolünün ne olacağı gibi konular ağırlıklı olarak ele alındı." diye konuştu.

OPEC üyesi olmayan petrol üreticileriyle teknik bir toplantı yapmak konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Sade, "OPEC üyesi olmayan petrol üreticileriyle teknik bir toplantı yapmak konusunda anlaşmaya vardık. 29 Ekim'de Viyana'da yapacağımız toplantıya bazı önemli OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkeleri de davet edeceğiz. Yine belirtmek gerekirse, bu toplantı en iyi yolun ne olduğunun daha iyi anlaşılması anlamına geliyor. Tüm üreticilerin, ihracatçıların ve dünya ekonomisinin ilgisini çekmek için piyasayı nasıl daha da iyi bir dengeye getirebiliriz. Bunun anlaşılması gerek." ifadelerini kullandı.

Sade, Viyana'da gerçekleşecek toplatıya kimlerin katılacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Biz, bu toplantıya davet edilecek OPEC üyesi olmayan petrol üreticilerinin listesini henüz hazırlamadık. Ancak bu listeyi mümkün olduğunca geniş tutmaya çalışacağız. Biz piyasaları yeniden dengelemek için elimizden geldiğince çok çalışıyoruz. Şu andaki piyasa ortamı adil petrol fiyatları için adil bir ortam sunmuyor. Bu da son 2 yılda gözlemlediğimiz gibi yatırımların azalmasına neden oluyor. Bu eğilim, önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görünüyor."

- "ABD'nin de bulunduğu büyük üreticilerin davet edilmesini umuyoruz"

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise toplantıda şu andaki durum ile OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler arasındaki etkileşim mekanizmasını konuştuklarını belirtti.

Konuları daha detaylı olarak Viyana'da gerçekleşecek ve "petrol üretiminin kısıtlanmasına ilişkin yol haritasının" konuşulacağı OPEC toplantısında ele almaya karar verdiklerini ve OPEC sekreteryasından bu toplantıya katılmak için davet aldıklarını açıkladı.

Novak, petrol fiyatlarına ilişkin sorulan bir soru üzerine, bugün yapılan toplantıda spesifik bir rakam üzerinde konuşmadıklarını söyledi.

Viyana'da gerçekleşecek üst düzey komitenin toplantısında, geleceğe ilişkin atılacak adımları daha spesifik tartışma imkanı bulacaklarını belirten Novak, "OPEC aktif olarak OPEC üyesi olmayan üreticileri ve petrol ihracatçılarını bu sürece katılmaları konusunda cesaretlendiriyor. Ortak eyleme ilişkin bir süredir görüşmekteyiz ve OPEC'in ABD'nin de aralarında bulunduğu büyük petrol üreticilerini toplantıya davet etmesini umuyoruz." dedi.

Toplantının ardından verilen bilgilere göre, toplantıya OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo, Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe, Gabon Petrol Bakanı Etienne Dieudonne, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Muhammed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Meksika Enerji ve Hidrokarbonlar Bakan Yardımcısı Dr. Aldo Flores-Quiroga katıldı.

- OPEC gayri resmi toplantısı

OPEC, Cezayir'deki gayri resmi toplantısında petrol üretiminin günlük 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştığını bildirilmişti.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı da olan OPEC Dönem Başkanı Muhammed bin Salih es-Sade, petrol üretim seviyesini takip etmek üzere üst düzey bir komite oluşturulacağını belirterek, "Üye ülkeler 33,24 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştı. İran, Nijerya ve Libya'nın içinde bulunduğu şartlardan dolayı bu karardan muaf tutulacak." açıklamasını yapmıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise dün 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında katıldığı panelde, "Petrol piyasasında yeni yatırımlara ihtiyaç var. Piyasa şartları bağlamında OPEC ile çalışabiliriz. OPEC ülkelerinin son dönemde ortaya koyduğu fikirler doğru." demişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :