Onların en büyük sorunu ön yargı

Onların en büyük sorunu ön yargı

Pozitif Yaşam Derneği, bir taraftan HIV/AIDS ile yaşayanlar ile yakınlarına, beslenme, tıp, psikoloji, hukuk ve sosyal hizmet gibi alanlarda 11 yıldır destek sağlarken, diğer yandan da toplumda bu konuda oluşan ön yargıları yıkmak için mücadele veriyor- G

İSTANBUL (AA) - SEVİL ÇELİK - Pozitif Yaşam Derneği Genel Koordinatörü Canberk Noyan Harmancı, ön yargılara dayalı damgalama ve ayrımcılığın HIV'le yaşayan bireylerin en temel sorunu olduğunu söyledi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan ve tedavi edilmediğinde bağışıklık sistemini çökerten HIV ve HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmemesi halinde ortaya çıkan hastalıklar bütünü olan AIDS, hala önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor.

İnsan Bağışık Yetmezliği Virüsü (HIV) ilk kez 1 Aralık 1981'de tanımlandı. İlk tanımlandığı günden itibaren üzerinde çalışılan ve mücadele edilen HIV ile ilgili 7 yıl sonra düzenlenen uluslararası bir kongrede, 1 Aralık, ''korunmayı ve farkındalığı'' artırmak amacıyla ''Dünya AIDS Günü'' ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkarılarak kronik hastalıklar listesine alınan HIV/AIDS, 1996'dan bu yana gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabilir hale geldi. Bilim çevreleri, HIV pozitiflerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladı.

Pozitif Yaşam Derneği de 2005'ten bu yana, HIV/AIDS ile yaşayanlar ile yakınlarına, beslenme, tıp, psikoloji, hukuk ve sosyal hizmet gibi alanlarda destek veriyor.

Dernek ayrıca, HIV/AIDS'li bireyler konusunda toplumdaki ön yargıları yıkmak için de mücadele ediyor. Bu konuda çeşitli kampanyalar düzenleyen dernek, çeşitli görsel materyallerle konuya dikkati çekiyor.

- "Haklarını savunmak için ..."

Pozitif Yaşam Derneği Genel Koordinatörü Canberk Noyan Harmancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin, HIV/AIDS ile yaşayanların geciken haklarını savunmak, dayanışma sağlamak ve toplumdaki ön yargıları yıkmak amacıyla internette "HIV pozitif" adlı mesaj grubunda bir araya gelen duyarlı kişilerin attıkları adımlarla 2005'te doğduğunu belirtti.

Dernek bünyesinde oluşturdukları Pozitif Yaşam Destek Merkezinin uzmanlaşmış çalışanlarıyla HIV/AIDS ile yaşayan kişiler ve yakınları için beslenme, tıp, psikoloji, hukuk ve sosyal hizmet gibi alanlarda danışmanlık hizmeti verdiğini, eğitimler, seminerler ve sosyal aktiviteler düzenlediğini ifade eden Harmancı, amaçlarının Türkiye'deki HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin hiçbir alanda ayrımcılıkla karşılaşmamasını, tedaviye kolayca ve ücretsiz ulaşabilmesini ve her vatandaş ile eşit haklara sahip olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

- "Ön yargılar ve damgalama"

Harmancı, 1980'li yıllarda Türkiye'deki ilk HIV vakasından bu yana sağlık alanında çok önemli gelişmeler olduğunu aktardı.

Bugün Batı standartlarında bir tedavinin ücretsiz olarak tüm HIV'le yaşayan bireylere sağlandığını dile getiren Harmancı, şöyle devam etti:

"Toplumsal açıdan bakarsak bilimsel gelişmelerle aynı hızla bir gelişme sağlayamadık. Bugün dünyadaki en büyük sorun ön yargılar. Ön yargılara dayalı damgalama ve ayrımıcılık HIV'le yaşayan bireylerin en temel sorunu. Ön yargıları gidermek adına yapılan tüm çalışmalar çok verimli sonuçlar vermedi. Özellikle çalışma hakkı ihlali ve sağlık hizmetlerine eşit erişim hakkı ihlalleri, hak ihlalleri açısından en fazla oranda karşılaştığımız ihlaller. Sosyal güvence kapsamında olan tüm bireyler ülkenin neresinde olursa olsunlar tedaviye ücretsiz olarak erişebiliyor ancak bir şekilde ödenemeyen SGK borcu olan bireylerin tedaviye erişimlerinde sorun yaşıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :