"Önemli olan petrol tedarikinde sıkıntı yaşamamak"

"Önemli olan petrol tedarikinde sıkıntı yaşamamak"

ABD Enerji Bakanı Moniz:

NURAN ERKUL - ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, petrol fiyatlarındaki düşüşe ilişkin, "Fiyatları tahmin etmeye çalışmak riskli ve anlamsız olur. Burada önemli olan dünyadaki petrol tedarikinin çok iyi bir şekilde sağlanıyor olması ve ilerleyen yıllarda da bu durumun devam etmesidir. Önümüzdeki birkaç yılda da fiyatların bu seviyelerde devam etmesi bekleniyor" dedi.

Moniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Kasım'da Paris'te başlayacak 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda, "enerjide inovasyonun vazgeçilmez olduğu" mesajının ortaya çıkması olduğunu dile getirdi. 

Birçok ülkenin, iklim değişikliğine yapacağı katkıları daha önceden belirlediğini ve bunun iyi bir başlangıç olduğunu aktaran Moniz, "Tabii ki bu da yeterli değil. Bundan bir sonraki adım ülkelerin hedeflerini ne zaman revize edeceği ve daha hırslı hedeflerin konması yönünde olmalı. Burada da inovasyonun önemini göreceğiz. İnovasyon sayesinde maliyetlerimiz sürekli azalacak çünkü aynı hedefleri daha verimli bir şekilde gerçekleştiriyor olabileceğiz. ABD dahil tüm ülkelerin inovasyon konusuna daha yoğun bir eğilim göstermesini bekliyorum" diye konuştu. 

Ernest Moniz, ABD'nin enerji sektöründeki teknoloji gelişiminin ve kullanım yaygınlığının giderek arttığını vurgulayarak, ülkelerinde halihazırda kredi desteğiyle kurulan ve her birinin kapasitesi 100 megavatın üzerinde 20 güneş enerjisi projesi bulunduğunu, güneşteki kapasitelerinin 23 bin, rüzgarda ise 7 bin megavata ulaştığını kaydetti.

 Yenilenebilir enerji kullanımı ve yatırımlarının ABD'de büyük bir hızla yayıldığını belirten Moniz, "Düşük karbonlu enerjiye katkıda bulunmak için beş nükleer santral daha yapım aşamasında. Düşük karbonlu enerjiye geçişte politikamız oldukça agresif" ifadesini kullandı.

- "Petrol fiyatlarında projeksiyon riskli"

ABD'li Bakan Moniz, petrol fiyatlarının düşük seyretmesiyle ilgili de petrol fiyatlarıyla ilgili bir projeksiyon yapmanın hem anlamsız hem de riskli olduğuna işaret etti. Fiyatlarda her an değişiklik olabileceğini vurgulayan Moniz, şunları kaydetti:

"Şu anda petrol sektörü için çok önemli bölgelerde zorluklar, krizler yaşandığını biliyoruz ama şu bir gerçek ki dünyada petrol tedariki çok iyi bir şekilde sağlanıyor. Eğer bu bölgelerde petrol üretiminde bir aksama olmazsa ki umuyoruz ki olmayacak, petrol tedariki sağlıklı şekilde devam edecek. Burada önemli olan dünyadaki petrol tedarikinin çok iyi bir şekilde sağlanıyor olması ve önümüzdeki yıllarda da bu durumun devam etmesidir. Gelecek birkaç yılda da fiyatların bu seviyelerde devam etmesi bekleniyor. Bazen inişli çıkışlı olabilir ama sonuçta jeopolitik nedenlerle petrol üretimi sekteye uğramazsa dünyanın petrol tedariki ile ilgili sıkıntısı olmayacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı