"Önemli olan İİT Zirvesi'ndeki kararları eyleme dökmek"

"Önemli olan İİT Zirvesi'ndeki kararları eyleme dökmek"

Filistin Devlet Başkanı Danışmanı Habaş:- "(İİT Olağanüstü Zirvesi kararları) Önemli olan bu kararların nasıl eyleme, sahada pratik adımlara dönüştürüleceği"- "İslam dünyasından daha fazla adım ve eylem bekliyoruz"- "İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağ

İSTANBUL (AA) - MELTEM BULUR/YUSUF HATİP - Filistin Devlet Başkanı Danışmanı Mahmud Habaş, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi ardından yayımlanan bildiriye ilişkin “Önemli olan bu kararların nasıl eyleme, sahada pratik adımlara dönüştürüleceği.” dedi.

İİT Olağanüstü Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’da bulunan Habaş, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Dün düzenlenen zirvenin önemine değinen Habaş, “Müslüman ülkeler, Kudüs gibi önemli bir konuyu tartışmak üzere bir araya geldi. Zirvede alınan kararların, özelde ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması, genelde de İsrail işgalinin sona ermesi için bir adım olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Habaş, Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak ilan edilmesinin tek başına yeterli olmadığına işaret ederek, “Önemli olan bu kararların nasıl eyleme, sahada pratik adımlara dönüştürüleceği. Kudüs’ün kimliğini, tarihini ve dini karakterini koruyabilmemiz için Filistinlileri işgalcilere karşı yalnız olmadıklarına inandırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Birçok Arap ülkesinin İsrail ile özel diplomatik ve siyasi ilişkileri olduğunu anımsatan Habaş, zirvenin bölgedeki tansiyonu ne kadar düşüreceğinden emin olamadığı değerlendirmesinde bulundu.

- “İslam dünyasından daha fazla adım ve eylem bekliyoruz”

Habaş, İsrail’in zirvede Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak kabul edilmesi kararına tepkisinin Müslüman ülkelerin pratik adımlarına bağlı olduğunu aktardı.

ABD ve İsrail’in kendi arasında “İİT Zirvesi'nden çıkan karar sadece bir bildiri. Daha önce olduğu gibi herhangi bir adım atılmadı.” diyebileceğine dikkati çeken Habaş, “İslam dünyasından daha fazla adım ve eylem bekliyoruz.” dedi.

Habaş, Müslümanların İsrail ürünlerini boykot etmesinin atılabilecek adımlara örnek olarak gösterilebileceğini belirterek, “Filistinliler ve Müslümanlar açısından baktığımda bence İsrail ürünlerinin doğrudan veya dolaylı yoldan boykot edilmesi bir görevdir. İsrail, uluslararası hukukun gereklerini yerine getirene kadar İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD ve İsrail yönetiminin aynı tarafta olduğuna işaret eden Habaş, İsrail ürünlerinin yanı sıra ABD ürünlerinin de boykot edilmesi gerektiğini söyledi.

Habaş, “Ciddiyiz, kutsal topraklarımız aleyhindeki herhangi bir adımı kaldıramayız.” ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :