"Önemli bir referanduma gidiyoruz, lütfen 18 maddeyi okuyalım"

"Önemli bir referanduma gidiyoruz, lütfen 18 maddeyi okuyalım"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Neye göre oy vereceksiniz? Türkiye için çok önemli bir referanduma gidiyoruz, lütfen 18 maddeyi okuyalım. Biz okumazsak bu sefer herkes kendine göre anlatıyor"- "(Turizm çalışanları) SGK primleriyle ilgili bazı ilave çalışmal

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan'da halk tarafından oylanacak anayasa değişikliğinin iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, "Neye göre oy vereceksiniz? Türkiye için çok önemli bir referanduma gidiyoruz, lütfen 18 maddeyi okuyalım. Biz okumazsak bu sefer herkes kendine göre anlatıyor." dedi.

Referandum çalışmalarına Antalya'nın Kemer ilçesinde devam eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Crystal De Luxe Resort ve Grand Haber Otel personeliyle bir araya geldi, ardından ilçe merkezinde faaliyet gösteren taksi ve dolmuş esnafını ziyaret etti.

Crystal De Luxe Resort'te gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Çavuşoğlu, turizm sektörünün geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve turizmin 12 aya yayılması için çok çalıştıklarını kaydetti. En son Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz seyahat için bir anlaşma imzalandığını anımsatan Çavuşoğlu, Ukraynalı turist sayısında bu yıl ciddi bir artış beklediklerini bildirdi.

İstihdam seferberliği çalışmalarına değinen Çavuşoğlu, sadece 1-6 Mart 2017 tarihleri arasında 460 bin civarında kişinin iş sahibi olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, turizm sektöründe çalışan kişilerin büyük bölümünün kış döneminde işten çıkarıldığını belirterek, "SGK primleriyle ilgili bazı ilave çalışmalar yaparak kış aylarında askıya alma oranını minimuma düşürmek için çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Maddeleri tek tek okuyalım"

16 Nisan'da anayasa değişikliğinin onaylanacağını anımsatan Çavuşoğlu, değişiklik ile yönetimde çift başlılığının giderilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Mevcut sistemde cumhurbaşkanının da başbakanın da halk tarafından seçildiğini ve iki tarafın da benzer yetkilere sahip olduğunu anlatan Çavuşoğlu, bunun yönetimde iki başlılığa sebep olduğunu dile getirdi.

Anayasa değişikliği ile yasama, yürütme ve yargı güçlerinin ayrıldığını ve bunlara denge getirildiğini, şu anda yetkileri geniş, sorumluluğu ise bulunmayan cumhurbaşkanına da sorumluluk getirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, anayasa değişikliği maddelerini herkesin okumasını istedi.

Salonda bulunanlara "18 maddeyi tek tek okuyan var mı?" diye soran ve fazla el kalkmadığını gören Çavuşoğlu, "Neye göre oy vereceksiniz. Türkiye için çok önemli bir referanduma gidiyoruz, lütfen 18 maddeyi okuyalım. Biz okumazsak bu sefer herkes kendine göre anlatıyor. Tek tek okuyalım." dedi.

Yeni dönemde Cumhurbaşkanının en fazla iki dönem seçilebileceğini, seçilme yaşının 18'e düşürüleceğini belirten Çavuşoğlu, "Getirdiğimiz bu sistem Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sonrası için Türkiye'nin sigortasıdır." diye konuştu.

- "Malzeme bitti, şimdi Atatürk'ten geçiniyor Bild gazetesi"

Türkiye'nin yönetim sistemini daha güçlü yapabilmek için çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, fakat bazı kesimlerin bunu istemediğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bild gazetesi manşet atmış, 'Atatürk olsaydı karşı çıkardı' diye. Nereden biliyorsun? Malzemesi bitti, şimdi Atatürk'ten geçiniyor Bild gazetesi. Almanya'da, İsviçre'de, Hollanda'da, diğer ülkelerde referandumda 'hayır' için çalışanlar, bizi engelleyip PKK'lılara kucak açanlar, şimdi bizi çok sevdikleri için mi 'hayır' diyorlar. Türkiye'nin daha bağımsız, daha güçlü, daha istikrarlı olmasını çok istedikleri için mi 'hayır' diyorlar. PKK, Antalya'nın, Türk turizminin daha da gelişmesi için mi 'hayır' diyor. Evet PKK'lıları bugün gömüyoruz. Terörü bırakmadıkları sürece inlerinde yok edeceğiz. Yeni sistemde hainlere hiç yer olmayacak. Hain darbeye girişen milletimizin vergisiyle alınan uçaklarla halkı bombalayan, tankları halkın üzerinden geçiren FETÖ hainleri, Türkiye'nin daha güçlü olması için mi 'hayır' için çalışıyor? O zaman nefsimize falan yenilip de 'Mevlüt Çavuşoğlu'na kızdım, tipini beğenmiyorum, hayır vereceğim.' olmaz. Bu, Çavuşoğlu meselesi falan değil, bu mesele Türkiye meselesi, memleket meselesi, bayrak meselesi, vatan meselesidir. 'Bahçeli'ye kızdım, ülkücüyüm hayır diyeceğim.' Nefsimize yenilip de dağdaki hainlerle omuz omuza görüntü vermeyelim."

Yasakçı zihniyetin dün Antalya'da bir genç kızın başörtüsünü zorla çıkarmaya çalıştığını anımsatan Çavuşoğlu, "Açar, kapatır, hepsine saygımız var, herkesin inancı kendine. Yasakçı zihniyet gitti. Devlet herkesin özgürlüğünün garantörü olması lazım. Sen açarsın, ben kapatırım. Benim ailemde başı açıklar da var kapalılar da var. Herkes herkesin inancına saygı duymalı. Başkasının düşüncesine, inancına saygı duymuyorsan yobazsın, hangi siyasi görüşe sahip olursan ol." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, oteldeki toplantısının ardından ilçe merkezinde faaliyet gösteren taksi ve dolmuş esnafını ziyaret etti, ilçeye yapılan yatırımlar ve anayasa değişikliği hakkında bilgi verdi. Esnaf da yaşadıkları bazı sıkıntıları dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :