Önder Kutlu:Akyürek hedefe konuldu:  ÖNLEM ALINMAZSA 5 YIL SONRA RİSK VAR!

Önder Kutlu:Akyürek hedefe konuldu: ÖNLEM ALINMAZSA 5 YIL SONRA RİSK VAR!

AK Parti teşkilatları 24 Haziran'da seçmenin mesajını aldık demesine rağmen yerel seçimlerin de yaklaşmasıyla birlikte siyaset bilimcilerden uyarılar gelmeye devam ediyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu 24 Haziran sonuçlarını Memleket'e değerlendirdi. Şimdiye kadar dillendirilmeyen bir konuyu gündeme getirerek uyarıda bulunan Kutlu, 'Önlem alınmazsa 5 yıl sonra aynı tepkiler Cumhurbaşkanımıza yönelir' dedi.

MHP'YE MAĞDURİYET YARADI!

AK Parti seçmenin çok önemli mesajlar verdiğini hatırlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, 'AK Parti'nin oy düşüşü yaşaması seçmenin mesajı olarak değerlendirilmelidir. Tabi burada sadece bir değil birkaç mesaj var. Sahadaki gözlemlerden yola çıkarak bunları söyleyebiliyorum. Muhtemelen adaylar ve teşkilatlar ilgili bir takım sıkıntılar var gibi görünüyor. Bir de 15 Temmuz hain darbe girişiminde dik duran MHP'nin içinden birkaç milletvekilini istifa ettirerek İYİ Parti'nin kurdurulması sonrasında MHP'ye mağduriyet yaşatmış görünmesi de vatandaşın MHP'ye yönelmesine sebep oldu. Bir şekilde AK Parti seçmenine kaçabileceği alan ortaya çıktı. Bilindiği üzere FETÖ'nün desteğiyle MHP'ye ciddi bir şekilde operasyon yapıldı. Bu da Milliyetçi-Muhafazakar diyebileceğimiz kesimin Cumhur İttifakı ile birlikte MHP'ye yönelmesine sebep oldu. Çünkü bütün kamuoyu yoklamaları MHP'nin 24 Haziran seçimlerinde bu kadar oy potansiyeline ulaşabileceğini göstermiyordu. Bir de FETÖ'cülerin tezviratlarını da atlamamak gerekiyor. Zira çeviremedikleri AK Partilileri ya "MHP'ye de verseniz olur" ya da "Listeler bozuk, AK Parti'ye ders verin" gibi telkinlerle yönlendirdi. AK Parti seçmenini hareketlendiren bağımsız bir başka güç de olabilir. Liste yanlış gibi algıdan bahsediyorum' dedi.

BAŞKA PARTİ MERAKI AK PARTİ'YE DÜŞÜŞ YAŞATTI

Vatandaşın hayat standardı yükseldi ve rahatlığı sevdi ama yeni macera da aramış olabilir değerlendirmesi yapan Kutlu, 'Bir de 16 yıllık alışmışlık vardı. "Bu sefer de başka bir partiye oy verelim bakalım ne olacak?" diyen seçmenin de olduğunu düşünüyorum. Dünyada bunun en güzel örneği Japonya'dır. 1946'dan 2006 yılına kadar tek parti iktidarı vardı. 2006'da ise Japonlar gene mutlular ama gittiler başka bir partiye oy verdiler ve baktılar ki olmadı, takip eden seçimde yine eski partilerine döndüler. 24 Haziran'da da öyle bir durum olmuş olabilir' diye konuştu.

onder-kutlu--(1)-001.jpg

AK PARTİ VE MHP DOĞRU STRATEJİ UYGULARSA İYİ PARTİ DAĞILIR

İYİ Parti'nin oylarının emanet olduğunu söyleyen Önder Kutlu, 'MHP seçmeninde İYİ Parti'ye ciddi oranda kayma olurken bu açığı da AK Parti'den telafi etti.  İYİ Parti toplama bir parti ve uzun süreli devam edecek gibi görünmüyor ve ilk seçimde ise MHP'den kayan oyların tekrar MHP'ye döneceğini, AK Parti'nin de MHP'ye kayan oylarını tekrar alacağını düşünüyorum. Herhangi bir ittifak olmazsa ve partiler doğru strateji yürütebilirse bu gerçekleşir' ifadesini kullandı.

ARACILAR ORTADAN KALDIRILDI AKYÜREK'E ÖFKE ARTTI

Tahir Akyürek'e eleştiri oklarının dönmesinin nedenini de anlatan Önder Kutlu, '28 Mart İl Özel İdarelerin kaldırılması, beldelerin kapatılması Türkiye'de bunun neticeleri henüz tartışılmadı. Siyasi anlamdaki götürüsünden bahsediyorum. 170'in üzerinde belde belediyesi kapatıldı ve İl Özel İdaresi kapatıldı. İl Özel İdaresi ciddi bir açığı kapatıyordu. 120 civarında İl Genel Meclis Üyesi ilçeleri tek tek geziyor ve halkın taleplerini dinliyor, yetkililere iletiyordu. Aynı şekilde muhtarlıklar da daha faal çalışarak birinci elden sorunları iletiyorlardı. Yine vatandaş Konya İl Özel İdaresine gelerek dertlerini anlatabiliyordu. Bu kaldırılınca ne oldu? 800 civarında belde ve köy kapatılarak aradaki mekanizmalar kalkınca insanlar her şeyin günahını ve kabahatini büyükşehir belediyesine çıkarmaya başladılar. Savunma anlamında söylemiyorum. Ama bu aradaki mekanizmalar kalkınca fatura tek kişiye kesildi ve insanlar bu kişiye ciddi bir öfke ve nefret duyar hale geldiler. Bu isim de Tahir Akyürek idi' şeklinde konuştu.

onder-kutlu--(2)-001.jpg

5 YIL SONRA AYNI DURUM TÜRKİYE'DE YAŞANABİLİR

Türkiye'yi bekleyen asıl sıkıntının çok dillendirilmediğini ama 2023 için önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Önder Kutlu, 'Bunları neden anlattım? Yeni sistemi canı gönülden destekliyorum ama yeni sistemle birlikte bazı mekanizmalar ortadan kaldırıldığı için bundan 5 yıl sonra bugün il özel idarelerinin kaldırılmasıyla birlikte tek kişiye kesilen faturanın aynısı Cumhurbaşkanımıza yansıyabilir. Yani Tahir Akyürek'in düştüğü duruma da Recep Tayyip Erdoğan düşebilir. Nasıl mı? Bu yeni sistemde "Biz bütün sorumluluğu alıyoruz" denildi. Yani birileri işini düzgün yapamaz, topluma da iyi anlatılamazsa bütün fatura Cumhurbaşkanımıza kesilebilir. İlişkiler sağlıklı yürütülemezse, problemler sağlıklı çözülemezse ve vatandaşa iyi anlatılamazsa bütün fatura Sayın Cumhurbaşkanımıza kesilebilir. Bakanların her yaptığı icraattan, kurulların her aldığı karardan Cumhurbaşkanı sorumludur. Bu durum, işin doğrusu 2023 için potansiyel bir risk unsuru ve bugünden bunun önlemi alınmalıdır diye düşünüyorum' dedi.

MESAJ ALINMAZSA DAHA VAHİM TABLO ÇIKAR

Vatandaşın istediği isimler başkan adayı yapılmalıdır uyarısı yapan Önder Kutlu, 'Yerel seçimlerde AK Parti Genel Merkezi sağlıklı bir süreç yürütürse MHP'ye kayan oylarını geri alabilir. Tabi bu süreçte vatandaşın istediği, doğru isimlerle de seçmenin karşısına çıkmalıdır. Aksi halde aynı dayatmalarla yerel seçime giderse 24 Haziran'dan daha vahim bir tablo ortaya çıkabilir. Zira seçmen yerel seçimde kimin başkan olacağını görerek oy verecek. AK Parti mesajı almışsa bu başlıkları göz önünde bulunduracaktır' dedi.

KURUMUN BAŞINDAKİ FETÖ'CÜYSE ALTTAKİYLE UĞRAŞMAYA GEREK YOK

FETÖ'yle mücadele konusunda ciddiyet ve şeffaflığın olmadığını da söyleyen Kutlu, 'FETÖ'yle mücadele edilmeye çalışılıyor. Mücadele istenilen seviyede değil. Misal, yargı bu süreci en sağlıklı yürüten kurumlardan... Emniyet de sağlıklı yürüttü ama pek çok kurumda aynı hassasiyeti gördüğümüzü söylemek yanlış olur. "Nasıl bir insan kendi evladını savunmak zorunda kalır, biz de şu şahsı savunmak zorunda kalabiliriz" diyen yetkilileri ben kulaklarımla duydum Bu cümle mücadele adına çok üzücü. Bir kurumun tepesindeki insan FETÖ'cüyken en alttaki insanla uğraşmanın anlamı yok. Bu mücadele değildir. Çünkü birinin verebileceği zarar 100 bin ise diğerinin vereceği zarar sadece birdir. Mücadele bir taktik bakış açısı ile tavandan tabana doğru yapılmalıdır. Kurumlarda, bakanlıklarda, yerel yönetimlerde hatta üniversitelerde bir takım yanlış işlerin içine giren insanların korunuyor ya da korunmuş olması toplumdaki adalet duygusunu zedelemektedir. Karar mevkiinde olan insanlar önce kendinden şüphe etmelidir. Sonra tabandan tavana bu soruşturma devam etmelidir' şeklinde konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket