Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz:

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, ikinci grubu açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'na ilişkin, hükümetin, Türk ekonomisinin kurumsallaşmasında üçüncü aşamaya geçtiğini belirtti.

Kopuz, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ikinci grubu açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'yla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye'nin AK Parti iktidarı döneminde ekonominin kurumsallaşması adına tarihi adımlar attığını ifade etti. Bu süreci 2003-2008 ve 2009-2014 dönemleri olarak iki ayrı aşamada değerlendirmek gerektiğini aktaran Kopuz, "Hükümetimiz, Türk ekonomisinin kurumsallaşmasında üçüncü aşamaya geçiyor. Bu bir zihniyet devrimi" değerlendirmesinde bulundu.

Kopuz, 2003-2008 döneminde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen anlaşmalara bağlı olarak reformlar gerçekleştirildiğini hatırlattı. 2009-2014 döneminde ise IMF'ye ihtiyaç duyulmadan, hatta IMF'ye olan borç tamamen ödenerek ve IMF İcra Direktörleri Kurulu'na kabul edilerek ikinci makro ekonomik reform dönemi yaşandığını anımsatan Kopuz, 2015-2019 dönemi itibarıyla hükümetin Türk ekonomisinin kurumsallaşması ve ekonomik büyümenin yeni dinamikleri adına üçüncü faza geçtiğini dile getirdi.

Kopuz, yeni dönemde KOBİ'lerin baş rol oynayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu dönem, KOBİ'lerin mali yapısının güçlendirildiği, KOBİ'lerin kurumsallaşmasının önünün açıldığı bir dönem olacak. Üyelerimiz olan KOBİ'lerin güçlendirilmesine yönelik çabaları destekliyoruz. Ayrıca, hükümetimizin KOBİ'lerin bugününe ve geleceğine yönelik meseleleri, Türkiye'nin Dönem Başkanlığı'nda, G-20 ülkelerinin gündemine taşıma kararlılığını da alkışlıyoruz. Özel sektörün yeniden yapılandırılması, üretim ve sanayide verimliliğin artırılması, tarım sektörünün yeniden yapılandırılması, tarımsal ürünlerinin fiyatlarının takibine yönelik kurul oluşturulması, kamu harcamalarının ve kamu gelirlerinin etkinlik ve kalitesinin artırılması, Türk ekonomisinin kurumsallaşması adına birbirinden önemli başlıklardır."

 

- Tasarruf bilincinin güçlendirilmesi

 

Kopuz, tasarruf bilincini güçlendirmenin ve israftan kaçınmanın kritik önemi bulunduğuna dikkati çekti. Başbakan Davutoğlu'nun belirttiği plaket ve hediye genelgesinin önemli olduğunu belirten Kopuz, kamu ve özel sektörde plaket ve anı yerine ağaç dikilmesi ve bunun bir belgeyle takdimini sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi.

Kopuz, Türk ekonomisinin gelecek 10 yılda yüzde 5 üzerinde büyüme yakalaması adına sanayi ve hizmetler sektörü kadar tarımın katkısının da önemli olduğunu vurgulayarak, "2014'te don ve kuraklık afetiyle büyümeye katkı sağlayamayan tarımın performansındaki kırılmanın, Türkiye'nin büyüme performansını nasıl etkilediğini gözlemlemekteyiz. Bu nedenle tarımın yeniden yapılandırılması ve Türkiye'nin bu imkanlarının korunması, geliştirilmesi ve suyun etkin, verimli kullanılması adına izlenecek tüm süreçleri destekliyoruz" ifadelerini de kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı