Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Başbakan Davutoğlu ve bakanlar soruları yanıtladı (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, inşaat sektörünün ancak ve ancak imalat sanayinin gelişmesiyle kendi gücünü koruyabileceğini belirterek, "Yoksa salt inşaat sektörü önemli bir kar ve rant haline dönüştüğünde yatırım cazibesini kaybetmeye başlar" dedi.

Davutoğlu, Ankara Palas'ta düzenlenen Onuncu Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'na ilişkin basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gayrimenkul gelirlerinden kamunun pay almasına ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, Türkiye gibi kalkınan ekonomilerde inşaat sektörünün lokomotif sektörler arasında yer aldığını söyledi. 

Nüfus arttığı, konut ihtiyacının bulunduğu, ekonominin büyüdüğü ve her alanda altyapının değişim ve dönüşümüne ihtiyaç olduğu ortamda inşaat sektörünün kapasitesinin ve teknolojik gücünün arttırılmasının gerektiğini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'de inşaat sektörünün bu anlamda devrim yaşadığını kaydetti. 

Bu açıdan gelecek dönemde kentlerin tarihi dokularını daha da koruyarak gelişmelerini sağlamak ve 1950'li yıllardan bu yana yanlış kentleşme politikalarıyla güzelliğini kaybeden kentlerin yerine hem statik yapısı sağlam hem de estetik görünümü Türkiye'nin şehir kültürüne uygun yeni kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, bunun için de güçlü bir inşaat sektörüne ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. 

Davutoğlu, kimsenin buradan yanlış bir sonuç çıkarmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İnşaat sektörü ancak ve ancak imalat sanayinin gelişmesiyle kendi gücünü koruyabilir yoksa salt inşaat sektörü önemli bir kar ve rant haline dönüştüğünde yatırım cazibesini kaybetmeye başlar. Biz istiyoruz ki inşaat sektörü bu gücünü korusun ama yatırımlarıyla bilinen büyük sanayi kuruluşlarımızın inşaat sektörüne dönük yatırımlarla, diğer yatırımların aleyhine bir durum doğmasın. Bu dengeyi korumak durumundayız, gelir adaleti bağlamında da bütün topraklar ülkenin ortak kıymetidir. Buradan doğabilecek gelirin de kamu payı itibari ile doğru değerlendirilmesi icap eder."

Başbakan Davutoğlu, inşaat sektörü ile imalat sanayisini karşı kategoriler olarak değil bir bütün olarak gördüklerini dile getirdi. 

- "Genel tasarruf düzeyimizi yükseltmeliyiz"

Bir başka soru üzerine Davutoğlu, tasarrufların artırılması konusunda kamuoyuna çağrı yapılacağını bildirerek, tasarrufların istenilen seviyede olmadığını kaydetti.

Refah artışını kısıtlamayı düşünmediklerini dile getiren Davutoğlu, "Her vatandaşımızın hanehalkının kendi planlamalarını yaparken gelir ile tüketim arasındaki dengeyi göz önüne alması lazım. Çok çabuk intibak eden bir kültüre sahibiz. Bu, dinamik bir ekonomi getiriyor, bu anlamda olumlu bir etki de yapıyor iç talebin uyanması yönünde ama iç tasarrufları da olumsuz etkilediği alanlar var" ifadesini kullandı. 

Yapacakları kampanyayla tasarruf bilincini kuvvetlendireceklerini ve herkesin kendi geliri ile tasarrufu arasında bir denge kurmasını oluşturacak bir yaklaşım sağlanacağını anlatan Davutoğlu, toplumun genel tasarruf bilinci yükselmeden refahın yükselmesinin bir süre sonra refahta kayba yol açabileceğini kaydetti. Davutoğlu, "Hep beraber genel tasarruf düzeyimizi yükseltmek durumundayız. Bunu yaparken tüketici kredisiyle ilgili yeni veya herhangi bir ek bir sıkılaştırma tedbiri gündemimizde yok. Nihayetinde bu iç tasarruf arttığında yatırıma dönecektir ve daha fazla istihdam oluşturacaktır. Plaket meselesini bir örnek olarak verdim. Tasarruf programının salt bu sembolik adımla anlaşılmaması lazım" diye konuştu.

- Babacan ve Zeybekci'nin değerlendirmeleri

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması konusuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Babacan, inşaat sektöründe yeni imar planları ya da imar planlarındaki değişikliklerle ciddi rantların oluştuğunu söyledi.

Fırsat eşitliği, adalet ve rantın ne kadarının devlete kalması konularında çalışma başlattıklarını bildiren Babacan, yakında bu çalışmayı tamamlayacaklarını ifade etti.

Bu konuda adaleti sağlayabilmenin önemine işaret eden Babacan, "Burada yanlış anlamayı önlemek için vurgu yapmak lazım. İnşaat sektörü Türkiye için önemli ve önü açık bir sektör, önümüzdeki dönemde sektörün milli gelirdeki payının artmasını öngörüyoruz. Ama bu sektör gelişirken haksız kazançların önlenmesi ve kazançların vergilendirilmesi gerekiyor. Çalışmamızın özünde bu var" dedi.

Bir başka soru üzerine Babacan, kredilerin, ticari krediler ve KOBİ kredilerine yönlendirilmesi konusunda tedbir aldıklarını anımsattı. Babacan, şu anda toplam kredilerdeki büyümenin yüzde 16, ticari kredilerdeki büyümenin yüzde 20, KOBİ kredilerindeki artışında yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Babacan, son dönemde bankaların artık KOBİ kredisi reklamı yapmaya başladığına dikkati çekerek, "Merkez Bankası ve BDDK'nın yasal düzenlemeleriyle bankalar için KOBİ kredisi ve ticari kredi vermek daha cazip. Bunun biraz daha rafine edilmiş halini imalat sanayisi için düşünüyoruz. Eğer kredi yatırım ve üretim için verilmişse biz onu bankalar ve kullanıcılar açısından daha cazip hale getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin enstrümanlardan biri olduğunu anlatan Babacan, bankaların sanayi ve üretime daha çok kredi vermesini istediklerini ve gelecek dönemde bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacaklarını sözlerine ekledi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, lüks ve ithalatı yoğun mallardaki caydırıcı vergilendirmelere ilişkin bir soru üzerine, ithalattaki daralmanın lüks tüketim mallarındaki azalmadan kaynaklandığını belirtti. 

Yerli sanayiye haksız rekabetle zarar veren ithal ürünleri ve destekleri engelleyici çalışmalar yaptıklarını kaydeden Zeybekci, "Bunun üzerine koymuş olduğumuz çalışmalar bizim için antidamping vergileriyle de gümrük vergilerini arttırmak şeklinde yansıyor. Önümüzdeki dönemde de yine yapmış olduğumuz çalışmalarda gerek elektrik elektronik ürünlerde gerekse diğer alanlarda bu çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu. 

(Bitti) 

Kaynak:Haber Kaynağı