Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

Önce kitap vardı

Kâinat yaratıldı ve süslendi, asıl sahibini bekliyordu. Beklenen insandı. Ve insan yaratıldı, eşiyle birlikte geldi dünyaya. İnsan için hayat ve sınav birlikte başladı dünyada.

Hayat mabedsiz olamazdı, insan kitapsız kalamazdı. Yüce Yaratıcı insanı ne mabedsiz bıraktı, ne de kitapsız. Ve yeryüzünün ilk mabedi, ilk insanın eliyle kuruldu. Artık yeryüzünün mabedi vardı, Mekke’deki Ka’be, âlemler için hidayet rehberi, huzur ve sevap kazanma merkezi olarak insanı kendine çekmeye başlamıştı.

Yeryüzünde mabed vardı, mihrab vardı; ancak mabed ve insan kitapsız olamazdı. Kitap olmalıydı ki miraptan yükselen hitap insanlığa ulaşabilmeliydi. Ve çok geçmedi, ilk insana ilk kitap geldi İlahî kattan. Hz. Âdem, ilk ilahî kitabın (suhuf/sahifeler) muhatabı olmuştu.

İnsan vardı, mihrap vardı, kitap vardı, hitap vardı. Artık ilk mabedin bânisi, ilk kitabın kârisi, ilk mabedin kurucusu, ilk kitabın okuyucusu idi. Artık tevhid mücadelesi kesintisiz ve engelsiz devam edebilirdi. Şeytan ve şer mihrakları ne yapabilirdi ki? Mihraptaki insan elindeki kitabı hitaba dönüştürürse, onu kim durdurabilir, kim yolundan alıkoyabilirdi ki!?

İnsanlık ne zaman mihrapla, kitapla ve hitapla birlik oldu doğru yolda kaldı, huzur buldu. İnsanlık ne zaman ki mihraptan, kitaptan ve hitaptan koptu, onun için sapkınlık başladı. Sapkınlık beraberinde huzursuzluk ve boşluğu getirdi.

Müslümanlar olarak Kitap, Hitap bizim işimizdi. Kitap Medeniyetini de Hitap Medeniyetini de insanlığa biz gösterdik. Bizim medeniyetimizin temelinde kitaplı olmak vardır, bizim medeniyetimizde zorlama ve dayatma yoktur, tam tersine ikna vardır, hitep vardır. Ancak önce Mihrapla irtibatımızı kestik, ardından Kitapla bağımız koptu, sonuçta Hitap gücümüzü kaybettik, hiçbir alanda söz sahibi olamadık. Çünkü Kitapsız olan Hitapsız kalacaktı, hitapsız kalan takatsiz kalacak, söz söylemeye mecali kalmayacaktı.

Gelinen noktada işte rakamlar:

Ülkemizde 2015 yılı itibarıyla:

Kütüphane sayısı: 1130

En büyük kütüphanemiz Milli Kütüphanedeki Kitap sayısı: 1 milyon 629 bin 496

En büyük dini ihtisas kütüphanemiz İSAM’ın Kitap sayısı (2016): 274 bin küsur (274074)

Tüm ülkemizdeki toplam Kitap sayısı:  18 milyon (18097101)

Bunlar ülkemizden rakamlar. Şimdi bir de dünya kütüphanelerine bakalım:

Dünyanın en büyük kütüphanesi, Amerikan Kongre Kütüphanesi Kitap Sayısı (2013): 30 milyon cilt

Harvard Üniversitesi ve Boston Üniversite Kütüphaneleri kitap sayısı: 15.5 milyon

Paris Bibliothèque nationale de France kitap sayısı : 14 milyon, 30 bini aşkın Türkçe kitap

İngiltere Milli Kütüphanesi kitap sayısı: 14 milyon

Camridge Üniversitesi kitap sayısı: 12 milyon

Oxford Üniversitesi kitap sayısı: 9 milyon

Rakamlar böyle uzayıp gidiyor. Sadece bir cümlelik değerlendirme: Bizim bin küsur kütüphanemizdeki toplam kitap sayısı, yalnızca Amerikan Kongre Kütüphanesinin kitap sayısının neredeyse yarısı kadar.

Oku emriyle başlayan Kitabın muhatapları, kitap medeniyetinin kurucularının ahfadı! Unutmayalım ki kitabımız kadar hitabımız, hitabımız kadar takatimiz olacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.