Önce annesi sonra kayınvalidesi "can" verdi

Önce annesi sonra kayınvalidesi "can" verdi

Afyonkarahisar'da 2009 yılında annesinden alınan böbrekle yaşama tutunan Mehmet Duman'ı 6,5 sene sonra rahatsızlığının tekrarlaması üzerine bu kez kayınvalidesi hayata bağladı - Mehmet Duman: - "Annem ve kayınvalidem gibi herkesin duyarlı olmasını isterim

AFYONKARAHİSAR (AA) - ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da yaşayan 44 yaşındaki böbrek hastası Mehmet Duman, önce annesinden rahatsızlığının tekrarlaması üzerine de kayınvalidesinden alınan böbreğin nakledilmesiyle hayata tutundu.

Duman'a 2006 yılında gittiği hastanede hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Yaklaşık 2,5 yıl diyalize giren Duman, 2009 yılında annesi Zeliha Duman'ın böbreğinin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu. 2015'te yeniden rahatsızlanan Duman'a, bu kez kayınvalidesi Yüksel Durgun'un böbreği nakledildi.

Hem annesi hem de kayınvalidesinin hayatta tutmak için fedakarlık gösterdiği Duman, ailesinin desteğiyle sağlık sorunlarını aşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyalize bağlandığı 2,5 yılın kendisi için çok zorlu geçtiğini söyledi.

Annesinin böbreği ile yeni bir hayata başladığını anlatan Duman, "Annemin sayesinde 6,5 yıl sağlıklı yaşadım. Diyaliz yoktu, istediğim şekilde hareket edebiliyordum ama 2015 yılında tekrar böbrek rahatsızlığı başladı. Annemden aldığım böbrek enfeksiyona bağlı olarak işlevini kaybetti." diye konuştu.

- "Çok şanslıyım"

Duman, 2015 yılında rahatsızlığının iyice artmasıyla imdadına bu sefer kayınvalidesinin yetiştiğini vurguladı.

İstanbul’da gerçekleştirilen ameliyatla tekrar böbrek nakli olduğunu belirten Duman, şöyle devam etti:

"Şu anda gayet iyiyim. Benim gibi böbrek rahatsızlığı olan tüm hastaların organ nakli olmasını isterim. Annem ve kayınvalidem gibi herkesin duyarlı olmasını isterim. Bunlar benim hem annelerim hem de böbrek kardeşlerim. Her iki annemden de Allah razı olsun. Hem annemin hem de kayınvalidemin böbreği vücudumda. Onların böbrekleriyle birlikte şu anda vücudumda 4 böbrek var. Sağlığım da çok iyi. Sağlıklı bir insan gibi gezip dolaşabiliyorum. Böyle annem ve kayınvalidem olduğu için çok şanslıyım. Annemlere şükran borçluyum."

Duman, rahatsızlığı süresince annesi ve kayınvalidesinin yanı sıra Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Koruma ve Yaşatma Derneği (AFDİDER) ile devlet kurumlarının büyük desteğini gördüğünü aktardı.

- "Onun için çok gözyaşı döktüm"

Anne Zeliha Duman (67) da sekiz çocuğu olduğunu ifade etti.

"Mehmet acı çektikçe ben üzüldüm." diyen Duman, oğlunun çektiği acıya dayanamayarak böbreğini seve seve verdiğini dile getirdi.

Oğlunun rahatsızlığı sırasında birçok zorluk yaşadıklarına işaret eden Duman, "Onun için çok gözyaşı döktüm. Oğlum hastalanınca evimiz başımıza yıkıldı. ‘Hadi gidelim, ben böbreğimi sana vereyim’ dedim. Çok şükür dokularımız uyumlu çıktı. Antalya’da organ nakli olduk. Ameliyatımız çok güzel geçti, hiçbir problem yaşamadık. Anneler böbrek rahatsızlığı yaşayan çocuklarına organlarını versinler. Organ naklinin hiçbir zorluğu yok. Ben böbreğimi oğluma verdiğimden dolayı çok memnunum." ifadelerini kullandı.

- "Diğer çocuklarım da organ bağışçısı olmak istedi"

Kayınvalide Yüksel Durgun (55) ise damadı tekrar rahatsızlanınca çok üzüldüklerini belirtti.

Organ naklinin herhangi bir zorluğu olmadığına dikkati çeken Durgun, şunları kaydetti:

"Kızım ile damadım 22 yıllık evliler. Ben de Mehmet’in rahatsızlığına dayanamadım, seve seve böbreğimi verdim. O da benim sonuçta evladım. Onlar iyi olunca ben de iyi oluyorum. Onlar kötü olunca ben de kötü oluyorum. Damadımın hastalığı için çok ağladık. Diğer çocuklarım da organ bağışçısı olmak istedi. Mehmet ile ana-oğul gibiyiz. Dokularımız uyuşunca İstanbul’da hemen ameliyat olduk. Organ nakli gerçekten zor bir şey değil. Korkulacak bir şey yok. Herkese tavsiye ederim."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :