Ona hiçbir şey engel değil!

Ona hiçbir şey engel değil!

Dünya Tekvando Federasyonu sıralamasında kategorisinde ikinci durumda bulunan Konyalı engelli milli sporcu Mehmet Sami Saraç, babasının, kendisini korumayı öğrenmesi için gönderdiği tekvandoda elde ettiği derecelerle dikkati çekiyor

Dünya Tekvando Federasyonu sıralamasında kategorisinde ikinci durumda bulunan engelli milli sporcu Mehmet Sami Saraç, babasının, kendisini korumayı öğrenmesi için gönderdiği tekvandoda elde ettiği derecelerle dikkati çekiyor. Milli tekvandocu Mehmet, buğday öğütme makinesine sağ kolunu kaptırması sonucu 5 yaşında engelli oldu. O yaştan sonra zorlu bir süreçten geçen Mehmet, ailesinin desteğiyle hayata tutundu. Mehmet, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine tekvandoya başlamak istediğini babasına söyledi. Babasının, "Hem spor yaparsın hem de kendini korursun. Tekvando senin vücut yapına da uygun" demesi üzerine 5 yaşında tekvandoya başlayan Mehmet, ilk başlarda zorlansa da bu spora zamanla alıştı. İlk Avrupa şampiyonluğunu 2011 yılında elde eden Mehmet, daha sonra dünya şampiyonasında da altın madalya kazandı. Mehmet en son 16 Eylül'de Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen 5. Avrupa Para Tekvando Şampiyonası'nda 61 kiloda altın madalya elde etti. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na kota almak için mücadele eden Mehmet, bu büyük organizasyonda da altın madalyayı hedefliyor.

"İLK HEDEFİMİZ OLİMPİYAT KOTASI"
Mehmet, yaptığı açıklamada, 5 yaşında kolunu kaybettiğinde çok zorluk yaşadığını söyledi. Esnaf olan babasının yanında çalışmasının kendisine öz güven verdiğini belirten Mehmet, "İnsanlarla iletişim kurdukça engelimi unutuyordum. Babamın arkadaşları bana, bir engelli değil de uzuvları tam olan insanlar gibi davranıyorlardı. Bu süreç benim zorlukları aşmama neden oldu" dedi. Mehmet, spora başladıktan sonra da bazı zorluklar yaşadığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Kürşat Özdemir hocamın çok emeği ve etkisi var. Ailevi ve maddi nedenlerden dolayı birçok kez tekvandoyu bırakmak istedim, ancak Kürşat hocam sağ olsun beni hiç bırakmadı. Hocam her defasında elimden tuttu. Ben de onun yüzünü kara çıkarmamak için çok çalıştım. Dünya ve Avrupa şampiyonluklarıyla hem ailemi hem de hocamı mutlu etmeye çalıştım. Şimdi önümde 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları var. İnşallah ilk hedefimiz kota almak. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na gidip başarılı olmak ve ülkeme altın madalya kazanarak dönmek istiyorum." Engeli nedeniyle evine kapananlara da seslenen Mehmet, "Engelli olup hayata küsmüş arkadaşlarımın evlerinden çıkıp sosyalleşmelerini istiyorum. Kendilerine uygun bir branş bularak spor yapmalarını tavsiye ediyorum. Spor yaptıkça daha çok mutlu olacaklarına inanmalarını istiyorum" diye konuştu.

"UZUVLARI EKSİK OLMASINA RAĞMEN ÇOK ÇALIŞIYOR"
Tekvando antrenörü Kürşat Özdemir, yaptığı açıklamada Mehmet Sami ile 2012 yılından bu yana çalıştığını ifade etti. Sporcusu ile ağabey-kardeş gibi çalıştıklarını aktaran Özdemir, şunları kaydetti: "Mehmet Sami, uzuvları eksik olmasına rağmen diğerlerinden daha çok çalışıyor. Azimli ve çalışkan olması Mehmet'i diğer sporculardan ayırıyor. Bu çalışmamızın neticesinde uluslararası alanda başarılar elde ettik. Şu anda Mehmet Sami ile tek hedefimiz 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda yer almak. Oraya gidersek ülkemize altın madalya getireceğimizden eminim. Ayrıca bu tür sporcularımıza resmi kurumlarımızda iş imkanı verilirse daha verimli olurlar."