"Oluşturulacak enerji merkezi, Türkiye'yi önemli yerlere taşıyabilir"

"Oluşturulacak enerji merkezi, Türkiye'yi önemli yerlere taşıyabilir"

PETFORM Başkanı Eren:

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Aytaç Eren, bölge ülkelerinden getirilecek doğalgazın, Türkiye'yi 10-15 yıl içinde önemli yerlere taşıyabileceğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eren, Türkiye’nin çevresindeki enerji üreticisi ülkelerden tüketici ülkelere doğalgaz ulaştırmak noktasında önemli bir jeopolitik üstünlüğe sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin sadece bir transit boru hattı ülkesi olmaktan çok bir ticaret merkezi kurmayı amaçlaması gerektiğini anlatan Eren, "Türkmenistan, Doğu Akdeniz, Irak, Suriye; İran, Mısır ve daha birçok ülkeden Türkiye’ye gelebilecek gaz kaynağı ile oluşturulacak bir enerji merkezi, Türkiye’yi 10-15 sene sonra önemli yerlere taşıyabilir. Enerji jeopolitiğindeki temel perspektif, boru hatlarının inşa edilmesinden daha çok enerji fiyatlarının nerede belirleneceği konusuna kayıyor. Potansiyeli varken Türkiye sadece üzerinden boru hatları geçen edilgen bir ülke olmamalı" diye konuştu.

Bugün belirlenecek enerji vizyonunun 10 yıl sonra sonuç verebileceğine dikkati çeken Eren, "Eğer doğalgazla likit bir merkez oluşturulabilirse, Güneydoğu Avrupa piyasalarının da Türkiye’ye eklemlenmesi sağlanacak" diye konuştu.

Enerji ticaret merkezi olmanın fiyat düşürücü etkisine ve enerji diplomasisine katkısına da değinen Eren, yeni doğalgaz piyasası kanunu ile birlikte BOTAŞ’ın iletim ve satış olarak ayrıştırılması, Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) devreye girmesi, maliyet bazlı fiyatlandırma, ithalatın serbest bırakılması gibi konuların gücü ve vizyonu olan yatırımcıların kazanılması konusunda da katkı sağlayacağını vurguladı.

Eren, EPİAŞ'ın ülke içinde enerji borsası oluşturmasını da beklediklerini dile getirdi.

Sübvansiyonların ticari merkez olmanın önündeki en büyük engeli teşkil ettiğinin altını çizen Eren, "Enerjide merkez haline gelebilmek için, her tür sübvansiyonun kanuni düzenlemelerle gündemden çıkarılması gerekir" ifadesini kullandı.

Eren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK nezdindeki çalışmaların 2015’teki umut verici gelişmelerden biri olduğunu söyledi.

Gelecek yıl sonlarında petrol fiyatlarının 60-70 dolar seviyesine ulaşabileceğini ifade eden Eren, önümüzdeki iki yıllık süreçte  "otomatik sübvansiyonsuz piyasa avantajının iyi değerlendirilmesi gerektiğini" kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı